srlaten

Гујон на Војној академији: Имате зашто да будете поносни на свој народ и државу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон одржао је кадетима Војне академије предавање поводом 24. марта, Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

Гујон је рекао да је имао 13 година када је у Француској на телевизији гледао како се један европски народ сам брани од много јачег противника.

„Гледао сам како се Срби јуначки боре за своју отаџбину и народ, за своје вредности и суверенитет упркос бомбама које су током 78 дана непрестано падале на градове, болнице, школе и мостове“, истакао је Гујон и осврнуо се на пропаганду којој су Французи били изложени, не само путем медија, већ и у школама.

„Циљ те пропаганде био је да оправда бомбардовање,  да оцрни цео један народ. Још тада сам, захваљујући својим родитељима, био на страни Срба“, рекао је Гујон.

Он је кадетима испричао како је тадашње дивљење Србима било наговештај одлука које ће касније донети оснивањем хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, а потом и пресељењем у Србију.

„Данас, 23 године касније, док говорим пред вама, будућим чуварима Србије у униформи, покушавам да пренесем осећање солидарности и да вам поручим да имате зашто да будете поносни на свој народ и државу. Част свим знаним и незнаним српским јунацима од Косова поља преко Кајмакчалана до Кошара“, поручио је Гујон.

„Волим војску и верујем војсци, волим храброст и пожтрвованост јер ценим вредности које сваки војник носи у себи. У времену индивидуализма и глобализма многи би желели да вредности попут слободе, части, братства и борбености оставе за собом. Војници су ти који памте више од других, памте историју, прошлост и традицију и можда зато у свакој земљи војска представља најтрадиционалнији део друштва. Врлине које она чува и снага коју поседује представљају судбину сваког друштва.“ – закључио је Гујон.

Начелник Војне академије пуковник Благојевић обратио се присутнима након предавања и изнео да су после оваког предавања речи сувишне али не и захвалност коју је Војна академија данас дужна да изрази господину Гујону.

– Хвала вам на свему што сте учинили да истина допре до свих људи до којих није могла 1999. године и у годинама након тога. Вредност неког народа сигурно се мери по спремности да негује културу сећања, те вам се захваљујемо што нам помажете да негујемо своју културу сећања и да истрајемо у косовском завету јер би Србија без тог завета, остала и без свог индентитета – изнео је пуковник Благојевић.

На крају је начелник Војне академије уручио захвалницу господину Арноу Гујону за упешан почетак међусобне сарадње.

Током своје посете Војној академији директор Гујон присуствовао је служењу верског обреда погинулим припадницима Војске Србије у Параклису Пресвете Богородице у касарни „Генерал Јован Мишковић”.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …