srlaten

Гујон награђен „Ћириличном даровницом“ за заштиту и промоцију српског писма

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон добитник је награде „Ћирилична даровница“, а признање за заштиту и промоцију ћирилице додељено му је на манифестацији „Ћирилична баштина“, на Дан словенске писмености 24. маја, у Бајиној Башти.

У образложењу се наводи да је Гујон награђен због отварања школа на српском језику у иностранству, помоћи школама на Косову и Метохији, учешћу у „Каравану културе говора“, али и због тога што користи ћирилицу у објавама на друштвеним мрежама, препознајући колико је ово писмо значајно за очување српског националног идентитета.

Гујон је похвалио манифестацију и активности које се спроводе у Бајиној Башти како би се очувала и промовисала ћирилица.

„Откад водим Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону видим колико је и за људе у дијаспори важно да знају српски језик и да знају ћирилицу. Али, важно је и да и ми сами у Србији негујемо ћирилицу. Ако дете које се труди у Цириху или Паризу да научи писмо својих предака, дође овде, а види да је све на латиници, оно ће да се запита зашто ја да учим то писмо ако га нико не користи у Србији. Треба промовисати, очувати, неговати и писмо и језик зато што они имају само нас“, нагласио је Гујон.

„Ћирилична даровница“ је најзначајнија награда у оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ и представља национално признање за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма.

Манифестација „Ћирилична баштина“, која се четврти пут одржава у Бајиној Башти, почела је у петак, 21. маја, отварањем „Парка ћирилице“, јединственог у Србији и у окружењу.

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …