srlaten

Гујон: Неприхватљиво да у српским местима у ФБиХ нема воде

Директор Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Арно Гујон рекао је да је упознат о отимању имовине Срба у ФБиХ, Хрватској и на Косову и Метохији, те навео да је незамисливо и неприхватљиво да у неким српским местима у ФБиХ нема воде.

Гујон је нагласио да у вези са српском имовином у ФБиХ, Хрватској и на Косову и Метохији много тога није праведно, а често ни легално.

-Положај Срба у региону зависи од земље до земље, чак и унутар једне као на пример у БиХ. Није исто бити Србин у Бањалуци и негде у ФБиХ –  изјавио је Гујон новинарима у Београду.

Он је подсетио да је прошлог месеца био у рејону код Мостара, у Пребиловцима, Бачевићима, српским селима у ФБиХ, која немају воду.

-Веома је топло, а они немају воду. То је неприхватљиво. Чињеница да у Пребиловцима нема воде је нешто незамисливо. Треба да радимо на томе да се то промени – рекао је Гујон и додао да, осим овог, има много сличних примера у региону.

Гујон је рекао да је пре него што је именован за директора Управе мислио да такве примере (да људи немају воду) може да сретне само у српским местима на Косову и Метохији.

-Наравно, на Косову и Метохији је ситуација много компликованија него у земљама региона, али ипак има сличних дешавања и у самом региону, па чак и у земљама региона које су чланице ЕУ – навео је Гујон.

Он је додао да је за њега био шок када је први пут посетио Хрватску пре годину и по и видeо да тамо постоје места где људи немају ни струју, а у неким ни воду, иако су у ЕУ и 21. је век.

Гујон је подсетио да је Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону, заједно с инстуцијама Републике Српске, покренула кампању за заштиту имовинских права Срба пореклом из ФБиХ.

Он је навео да је Управа, заједно с Републиком Српском, отворила неколико канцеларија за правну помоћ и већ сада је формирано 5.000 предмета.

-То значи да за 5.000 породица имамо могућност да одбранимо њихову имовину – рекао је Гујон, наводећи да се та кампања наставља, а циљ је да оно што припада Србима остане у њиховом власништву, што је основно људско право.

Он је напоменуо да је у току усклађивање земљишних књига и катастра у БиХ, па може да се деси да власник изгуби право на своју имовину ако се не јави, ако није обавештен о томе.

-Ако се неко не јави, а има имовину у ФБиХ може да дође до узурпације и отимања његове имовине, зато апелујем да се Срби јаве канцеларијама за правну помоћ, које је основала Република Српска, како би били обавештени о свему шта се дешава – поручио је Гујон.

Он је указао да узурпатор после две деценије може да постане власник српске њиве ако је користи 10 или 20 година, а да Србин не пријави да је то његова имовина и не жали се на нелегално кориштење.

-Нажалост, прошло је много времена после рата и многи који су морали да избегну и живе по свету, нису свесни тога и дуго нису били у ФБиХ, где имају имовину –  рекао је Гујон.

Извор: Срна

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …