srlaten

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да се не сме заборавити 1.881 убијени Србин и 220.000 прогнаних за време „Олује“, како се такав злочин никад не би поновио.

Он је на Фејсбуку навео да је за време „Олује“ био дечак од девет година и да зато нема директних успомена из тог стравичног периода.

Гујон је рекао да оно што зна о „Олуји“ сазнао тек много касније и то углавном из књига али и навео да књига не може да опише емоције и трауме које су људи доживели током тог прогона.

„Откад сам директор Управе разговарао сам с многим представницима крајишких удружења и увек се погром и убијање Срба током хрватске ‘Олује’ враћа као тема. Та траума је одредила не само њихову судбину већ и судбину њихове деце. Како год да су се снашли након што су сачували голи живот, Крајишници и данас пате за својим родним местима, очевином и дедовином. Њихову тугу и бол сам прочитао на њиховим лицима и слушајући њихова казања. Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних. Њима дугујемо да будемо сложни да се овакав злочин никада не понови“, навео је Гујон.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …