srlaten

Гујон присуствовао обележавању Видовдана у Крушевцу

В.д. директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон присуствовао је централном обележавању великог српског празника Видовдана у Крушевцу, свечаној литији, откривању новог споменика Светом Цару Лазару, као и свечаној академији поводом 650 година од оснивања овог царског града.

„Видовдан је одувек имао посебно место у мом срцу. То је дан који сам изабрао за своју крсну славу, дан који ме повезује са Србима на Косову и Метохији, али и Дан дијаспоре, који обједињује све Србе где год да живе. Срећан празник!“, изјавио је Гујон поводом Видовдана.

У току боравка у Крушевцу Гујон се сусрео са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Порфиријем, и присутним епископима Српске православне цркве Епископом крушевачким Давидом, врањским Пахомијем, зворничко-тузланским Фотијем, британско-скандинавским Доситејем, тимочким Иларионом и изабраним мохачким Дамаскином.

Гујон је разговарао и са градоначелником Града Крушевца Јасмином Палуровић и бившим градоначелником и директором БИА Братиславом Гашићем, добитником Ордена Светог Симеона Мироточивог за велики допринос СПЦ и Граду Крушевцу.

У разговору са Патријархом српским г. Порфиријем, Гујон је представио активности Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министартсва спољних послова, уз посебан осврт на постојећу сарадњу са епархијама СПЦ широм света.

„Било ми је велико задовољство да разговарам са Патријархом српским г. Порфиријем који је у Крушевац дошао право са Косова и Метохије! Патријарх нам је донео благослов са распетог Космета што ми веома значи, посебно сада када нисам у могућности да одем тамо“, истакао је Арно Гујон након сусрета са Патријархом српским г. Порфиријем.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …