srlaten

Гујон: Срби показују да су један народ, где год да живе

Веома је важно што Србија, Република Српска и Срби широм света обележавају 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе јер тиме показују да су један народ, где год да живе, поручио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Гујон је нагласио да датум обележавања није изабран случајно и да носи јаку симболику, јер је то дан пробоја Солунског фронта 1918. године.

– Велика победа за све Србе, не само за Србију. Зато што су се борили у српској војсци и Срби из Црне Горе, Македоније, из данашње БиХ, Срби из дијаспоре, који су дошли, напустили своје домове у Чикагу, Њујорку, свој комфор, да би се борили на фронту – рекао је Гујон.

Према његовим речима, сви солунски ратници вођени су једном идејом – идејом слободе и пре свега одређеним вредностима, а то је српство.

– Они показују данашњим нараштајима шта то значи вредновати и своју културу и свој народ и своју матицу и бити спреман да се човек бори, не за свој интерес, већ за интерес своје отаџбине – рекао је Гујон.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се од прошле године. Празник се обележава 15. септембра, јер је на тај дан 1918. године српска војска, заједно са савезницима, пробила Солунски фронт.

Срна

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …