srlaten

Гујон: Срби у Федерацији БиХ нису сами

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, говорио је за „Телемастер“ на Хепи ТВ о утисцима након обиласка српског народа у Босанском Петровцу, Гламочу и Дрвару, о перспективама младих, као и о томе шта Србија може да уради да би помогла сународницима у БиХ.

„Срби који живе у кантону где су у мањини, у великом су сиромаштву, имају проблеме да се запосле. Ипак, има и младих који имају идеје и спремни су на све да остану на својим огњиштима. Код њих сам препознао исту снагу и радост животу као и код косовских Срба“, рекао је Гујон и додао да Србија треба да покаже интересовање за наше сународнике и солидарност с њима.

„Управа ће да помогне удружењима грађана која одржавају живот и грађански дух у овим местима кроз пројекте које финансира сваке године. Представио сам им могућности за конкурисање како би та помоћ отишла тамо где је најпотребнија“, нагласио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Он је закључио да су српска повратничка места у Федерацији БиХ „мученичка места у правом смислу те речи“.

„Обишао сам повратничка места, која су била потпуно напуштена `95. године. У Босанском Грахову све куће су биле спаљене. Повратак је почео `97. год, праћен бројним инцидентима. Изузетна је храброст људи који су смогли снаге да све обнове и да данас живе тамо“, додао је Гујон.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …