srlaten

Гујон: Вечна слава херојском српском народу и војсци

Изјава директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону поводом обележавања државног празника Дана примирја у Првом светском рату:

„У Пионирском парку у Београду често пролазимо поред каменог споменика, не обраћајући пажњу на њега, а можда и не знајући зашто је подигнут. Oвај споменик представљао је осматрачницу српске врховне команде на Кајмакчалану. Направљен је од камења са врха Свети Илија високог 2.524 метара, које су српски војници понели са собом после победе над Бугарима у Првом светском рату.

Коме је посвећен? Нама самима. Да не заборавимо жртву оних који су нам дали слободу. Да будемо храбри као они како бисмо је чували за нашу децу.

Данас обележавамо Дан примирја, Дан победе у Првом светском рату. Голгота Великог рата обележила је целу Европу, али Србију посебно јер је изгубила чак трећину свог становништва. Такво пожртвовање и љубав према отаџбини је један од најсветлијих примера у српској историји.

Због тога, сви Срби данас треба да се с поносом и пијететом сећају бесмртних јунака, који су нам дали слободу. Не заборавимо њихова страдања од Крфа до Битоља, од Призрена до Суботице. Вечна слава херојском народу и војсци.“

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …