srlaten

Гујон: Забрана председнику Александру Вучићу да посети Јасеновац је страшна и недопустива

Забрана председнику Александру Вучићу да посети Јасеновaц је страшна и недопустива, оценио је данас директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Гујон је нагласио да је Јасеновац српска реч за холокауст, која обухвата не само то него и сва места у којима су у тадашњој НДХ побијени Срби, Јевреји и Роми.

„Одбијање посете је страшно и недоустиво. Сваки пут кажу неистину да није добро време. Сматрам да је било који дан добар, добар је и дан акције “Олуја“, за посету месту страдања српског народ“, рекао је он за тв Пинк.

„Био сам у Јасеновцу и знам шта то значи и шта подразумева. Јасеновац је српска реч за Холокауст. То није само логор тамо, под тиме се подразумава страдање свих Срба, Рома и Јевреја у НДХ. То су и Пребиловци, и Јадовно, и Херцеговачке јаме, Доња Градина…“, рекао је Гујон и апеловао на грађане да обиђу Јасеновац – „свето место страдања“, јер одатле нико не оде исти.

„То је место где осећате тежину историје српског народа на овим просторима. Када сам ја отишао тамо први пут, после тога нисам био исти и имам осећај да сам боље разумео све о чему сам чуо“, додао је.

Рекао је да је изненађен неким телевизијама, где после свега хрватски историчари који умањују Јасеновац, добију захваљивање и оценио да би у БиХ било немогуће да се не прекине програм кад би неко умањио број жртава Сребренице.

„То је доказ да је српско друштво толератно, а слобода медија велика, ако је тако нешто могуће“, рекао је он.

Гујон је недавно посетио српску децу у Мостару, а сада је поручио како би 4.000 Срба који тамо живе могли бити фактор помирење између већинских етничких заједница.

Он је рекао како Србија пуно ради на оснивању и подршци допунским школама за српску децу у више земаља и да је јако битно да та деца што чешће гостују у Србији.

„Битно је да бринемо о статусним питањим српског народа тамо, али и да деци дамо успомене за цео живот“, рекао је он.

Навео је да је хуманитарна организација „Солидарност за Косово“, на чијем је челу, у реновирање три школе уложила укупно 110.000 евра, те да ће ускоро 42 деце из српских енклава на Косову бити на мору у Тивту.

„То је за њих више од одмора, то је слобода, то желимо да им дамо“, рекао је Гујон.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …