srlaten

Хуманитарна помоћ без злоупотреба

ажурирано

Злоупотреба хуманитарне помоћи неће бити, рекао је премијер Србије Александар Вучић. Министар спољних послова Ивица Дачић истакао да је за слање хуманитарне помоћи неопходно да се контактирају дипломатско – конзуларна представништва. Царинска процедура је олакшана.

Извор: Новинска агенција Танјуг
Извор: Новинска агенција Танјуг

О царинским процедурама и другим информацијама које се тичу увоза хуманитарне помоћи прочитајте на сајту Управе царина.

На седници Републичког штаба за ванредне ситуације премијер Србије Александар Вучић био је експлицитан када је рекао да не сме да буде злоупотреба помоћи.

«Мора да се зна где иде свака врста помоћи и сваки динар који стиже из земље и иностранства и да не сме да се деси ниједна злоупотреба.

«Није наш народ блесав, нити они споља, да дају помоћ, а да то буде злоупотребљено», рекао је Вучић и додао да је стигла велика помоћ од појединаца и организација из земље и света и од појединих држава.

У обраћању ресорним министрима Кори Удовички, Лазару Крстићу и Душану Вујовићу Вучић је нагласио апеловао на транспарентност у раду.

«Не сме ниједан динар негде да буде злоупотребљен или да чујем за нека приватна лица да неко у име владе тобоже узима нешто. Народу да положимо рачуне где се и шта потрошило – да се јасно зна где се новац доноси и где се троши», рекао је Вучић.

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио свим људима у иностранству који желе да помогну да је се неопходно да се јаве нашим конзулатима у земљама у којима се налазе.

„Ако желите да пошаљете помоћ из иностранства, неопходно је да контактирате конзулат Републике Србије у тим земљама како бисте добили неопходне потврде“, рекао је министар Дачић.

Хуманитарну помоћ која долази из иностранства, треба најавити преко наших конзуларних представништва и да тако у сарадњи са МУП-ом, царином и Министарством финансија несметано уђе у земљу, истакао је министар спољних  послова Ивица Дачић.

Министарство спољних послова издало је Упутство за достављање хуманитарне помоћи – молимо све грађане који желе хуманитарну помоћ прикупљену у иностранству да допреме за Србију да се обрате најближем конзуларном представништву Републике Србије, са попуњеним обрасцем о садржају пошиљке, како би исти оверили пре пута за РС.

За поступак пријема хуманитарне помоћи постоји јасно прописана царинска процедура и усаглашен поступак како са таквом робом треба поступати како на граничним прелазима, тако и унутрашњости Републике Србије.

Након упита министра Дачића на седници Републичког штаба за ванредне ситуације републичка Управа царина је олакшала пријем хуманитарне помоћи

“Потребно је само да се направи кратак списак, опис робе која ће стићи са спецификацијом. Ми смо дали већ налог свим царинарницама да поступак са хуманитарном помоћи сматрају приоритетом. Према томе, довољно је да се транспортно средство појави и наши ће сарадници одмах узети у рад и транспортно средство ће врло брзо, без икаквих проблема, ући у царинско подручје и доћи на своје одредиште“, изјавио је помоћник директора Управе царина, Веселин Милошевић.

Препорука републичке Управе царина о достави хуманитарне помоћи.

Кључна информација је да сви они који хуманитарну помоћ шаљу у Србију, а немају прецизну информацију коме је шаљу, треба да је упуте на царинску испоставу Терминал Београд.

На тај начин ће роба коју су послали ипак стићи до оних којима је најпотребнија, јер ће се са Терминала Београд након спровођења одговарајућег поступка, помоћ прослеђивати ка крајњем одредишту. Напомињемо да је у царинској испостави Терминал Београд обезбеђено стално присуство (24 сата) представника Црвеног крста, припадника МУП и царинске службе.

Апелујемо на учеснике у царинском поступку, шпедитере, возаче да имају стрпљења и да не дозволе да дође до дезорганизације и  нервозе.

Такође, придружујемо се апелима Владе да доносиоци хуманитарне помоћи покушају да сазнају која врста помоћи је угроженима најпотребнија и где треба да је доставе, како би се помоћ достављала координисано и у континуитету за добробит угрожених грађана.

Списак потребних лекова и медицинских средстава можете преузети овде. Упутство донаторима лекова и медицинских средстава можете преузети овде.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …