srlaten

Информатор за стране инвеститоре

Извор: Срна

У информатор о привредним потенцијалима свих локалних самоуправа Србије, који ће израдити Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, биће укључени и подаци о потенцијалима локалних самоуправа из Републике Српске.

На састанку у Београду предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, замјеника директора Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором Александрa Влајковићa и савјетника Миломира Мандића данас је речено да је ова јединствена база података намијењена, прије свега, инвеститорима из српске дијаспоре, али и страним улагачима.

Стевандић је рекао Срни да је сарадња на овом пројекту у духу европских идеја о бесмислености подјела и баријера међу народима.

„То би био први заједнички велики пројекат, који би имао заједничку књигу – адресар и био од велике користи за народе са обје стране Дрине“, нагласио је Стевандић након састанка.

Мандић је навео да је ријеч о првој озбиљној бази података са потенцијалима локалних самоуправа, са свим бенефитима, како би дијаспора добила информацију о томе гдје може да инвестира.

„Велики број Срба у свету су озбиљни инвеститори, па зашто им онда њихова матица не би понудила конкретне програме. Овом пројекту ће бити прикључене и локалне самоуправе из Српске, па ћемо у том заједничком пројекту понудити потенцијале локалних самоуправа Српске и Србије, који ће бити представљени српској дијаспори“, рекао је Мандић.

На данашњем састанку договорено је и да се у наредном периоду покрене иницијатива за сарадњу представника ресорних одбора парламената Српске и Србије и да се састају уз посредовање и логистичку подршку Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Мандић је истакао да је ријеч о, прије свега, одборима за привреду, културу, одбрану, безбједност, контролу служби безбједности и свим одборима који су од виталног значаја за развој Српске и Србије.

Учесници састанка су се договорили и да се у наредном периоду реализује низ пројеката у оквиру недавно у Бањалуци потписаног Споразума о сарадњи у области културе између Србије и Републике Српске.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …