srlaten

Иницијатива за измене и допуне Закона о дијаспори и Србима у региону

„Измене и допуне Закона о дијаспори и Србима у региону су потребне и хитне, јер одредбе постојећег Закона не одговарају фактичком стању. Уредбом о Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону почетком августа ове године основана је Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а Закон о дијаспори и Србима у региону се односи на Министарство. То ће бити и прилика да се предложе и друге измене и допуне закона, пре свега ради активнијег учешћа дијаспоре у друштвеном и политичкoм животу матице“ рекла је директорка др Славка Драшковић јуче на Одбору за дијаспору и Србе у региону у Народној Скупштини.

Oна је истакла да је започета процедура Измена и допуна Закона, упућена су писма релевантним институцијама – Републичком секретаријату за законодавство, Генералном секретару Владе као и Министарству правде и државне управе, информисали смо их о нашој надлежности у односу на Закон о дијаспори и Скупштини дијаспоре као највише законодавно представничко тело дијаспоре.

„Такође смо иницирали формирање међуресорне радне групе, од представника надлежних министарства у Влади Србије, и Народне Скупштине, Одбора, која ће радити на изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону и припремити Предлог Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону. Позиви су упућени представницима Министарства спољних послова, Министарства правде и државне управе, Министарства унутрашњих послова, Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта, затим Секретаријата за законодавство и наравно, Народној скупштини – Одбору за дијаспору и Србе у региону“, истакла је директорка.

Канцеларија такође позива све заинтересоване на јавну расправу која ће бити организована на тему измена и допуна Закона о дијаспори и Србима у региону. Позив ће бити јаван и налазиће се на интернет презентацији Канцеларије за дијаспору и Србе у региону (dijaspora.gov.rs), биће раширен путем друштвених мрежа и упућен на све адресе појединаца, организација и удружења из дијаспоре које постоје у евиденцији Канцеларије.

Канцеларија за дијаспору и Србе у региону ће организовати јавно слушање на тему измена и допуна Закона о дијаспори и Србима у региону, а датум ће бити правовремено објављен.

„Очекујемо од вас подршку, али и иницијативу да заједнички створимо амбијент који ће омогућити боље везе исељеника и њихових организација с Републиком Србијом, њихово информисање о политици Републике Србије, као и помоћ у процесу укључивања исељеника, лица српског порекла, лица пореклом из Србије и држављана Републике Србије који живе у иностранству, у политички, економски и културни живот Републике Србије и њихов повратак у Републику Србију, а такође, представљање интереса наше дијаспоре у земљи, али и боље представљање и заступање наше земље у свим државама у којима живе наши грађани који би на тај начин заступали Србију и њене интересе“ закључила је директорка Драшковић у свом излагању.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …