srlaten

Инсбрук у спомен на Диану

извор: РТС

На иницијативу Српске православне омладине Инсбрука, СПОЈ(И), Диана Будисављевић ће крајем фебруара добити свој трг у Инсбруку, у аустријској покрајини Тирол. Колико је за сада познато трг ће се звати „Будисављевић-Обексер-Плац“ (Budisavljević-Obexer-Platz).

Попис деце у Инсбруку

Савет за културу града Инсбрука одлучио је да ће трг који се налази преко пута финансијске администрације покрајине Тирол добити име по Диани Будисављевић. Ово је још један начин да се ода почаст Аустријанки и њеном јединственом подвигу – Диана Обексер Будисављевић је током Другог Светског рата из усташких логора спасила око дванаест хиљада српске деце.[blockquote_left] О Диани Будисављевић

Диана Будисављевић девојачко Обексер (Инзбрук 15. јануар 1891 — Инзбрук, 20. август 1978), је хуманитарка аустријског порекла која је током Другог светског рата спасила 12.000 деце из усташких логора смрти у Независној држави Хрватској. Деца су углавном српска са Кордуна, Козаре и хрватских и босанских села. Ова акција је била једна од најтежих и, по броју спасених, најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом светском рату. Ипак, од последица боравка у логорима, после спасавања је умрло око 3200 деце.

Била је удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу. Он је био један од малобројних загребачких Срба поштеђених убијања, протеривања или пљачке имовине за време НДХ. [/blockquote_left]

За Диану, на жалост, знају само историчари, преживели логораши и ретки потомци.

Ова жена није слављена као херој, ниједна улица, ниједна школа, ни у Хрватској, ни у Босни, не носе њено име. Не помиње се ни у једном уџбенику историје. Није било књига нити филмова о њој, помиње се тек у ретким новинским текстовима.

Хрватски државни архив је захваљујући унуци Диане Будисављевић успео да 2003. године објави „Дневник Диане Будисављевић“. Књига је потресно сведочанство о спасавању деце поткрепљено документима и фотографијама, списковима малишана и фотокопијама дела картотеке од 12 хиљада деце коју је Диана водила не би ли малишанима сачувала идентитет.

Ово је један од начина да се о Дианином подвигу чује.

Српска православна омладина Инсбрука – СПО(Ј)И је иницијативу покренула пре око две године. Велика подршка стигла је од Марка Милорадовића, члана Скупштине града Инсбрука који се свим срцем залагао да ова иницијатива буде прихваћена.

Крајем фебруара та одлука ће морати да буде потврђена и у Скупштини града Инсбрука. Процедура је таква да свака партија у градској скупштини мора једногласно да прихвати одлуку Савета за културу града да трг добије име по великој хероини, Диани Будисављевић.

Нико не сумња да ће одлука градских посланика Инсбрука бити једногласна.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …