srlaten

Испраћај Митрополита Амфилохија у Подгорици

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, сахрањен је Митрополит црногорско – приморски Амфилохије уз присуство великог броја црквених великодостојника, званичника и верника. Патријарх српски Иринеј служио је литургију, после које је одржано опело. Сахрани је присуствовао Председник Србије Александар Вучић, делегација Владе Србије: министри Небојша Стефановић и Ненад Поповић, као и члан Председседништва БиХ Милорад Додик. Председник Александар Вучић је раније у току преподнева посетио Српску кућу у Подгорици.

Патријарх Иринеј: Митрополит Амфилохије био покретач свих обнова у Црној Гори

Патријарх српски Иринеј поручио је  да је митрополит Амфилохије био покретач свих обнова у Црној Гори и да ће зато и због свега што је учинио његово име бити уписано златим словима у историји Српске православне цркве.

Говорећи на одру митрополита , патријарх је рекао да је Амфилохије имао снагу да се одупре и стане у одбрану својих светиња и да подигне дух и углед свог српског имена, које је претходна власт смањила на националну мањину.

Додао је да је митрополит Амфилохије затекао народ отргнут од вере, и да је владала духовна запуштеност у читавом народу. Како је рекао, „Амфилохије је крчио коров на њиви Господњој“, обнављајући оно што је запуштено и напуштено.

Патријарх је рекао да су се обнављале цркве, манастири, свештенство, монаштво, а тиме и вера у народу.

„За релативно кратко време духовно је васкрсавала Црна Гора“, рекао је патријарх и додао да је таква Црна Гора имала снагу да се одупре и стане у одбрану својих светиња и подигне дух и углед свога имена.

Владика Јоаникије: Данашњи скуп је велики сабор Црне Горе, Амфилохијев сабор

Владика Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, назвао је данашњи скуп „великим сабором Црне Горе, Амфилохијевим сабором“. Рекао је да долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва са свих страна представља велики догађај раван великој жалости која је снашла Црну Гору.

„Ваш долазак је нама велика утеха. Кад плачемо, ако заједно плачемо, лакше нам је“, каже Јоаникије и додаје да Црна Гора има и за киме да плаче.

Међутим, истиче да ће се плач претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита Амфилохија, све се његовом љубављу претвара у радост. Каже да је Амфилохије дубоко понирао у тајне Божје и тајне спасења, да је био човек тихог ћутања, али и беседник као апостол.

„Бог му је дао, те је обновио Црну Гору и њене храмове, улепшао лице Црне Горе, окадио сваки камен, свако дете помиловао, сваког жалоснога утешио, гладног нахранио, бескућника примио, свакога уважио и све трпио, све миловао својом љубављу“, навео је епископ Јоаникије.

Беседа Матије Бећковића

Песник Матија Бећковић говорио је пред окупљенима.

„Надао сам се да ће митрополит Амфилохије сахранити мене. Била је то велика част за свакога кога је сахрањивао протеклих 30 година, и томе се свако од нас надало. Али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега, а знам да нећу ни моћи ни умети онако како би он умео“, рекао је Бећковић.

Истиче да је већ видео Амфилохијеву икону и да су два света Петра Петровића две живе стене на којима је саграђена црногорска митрополија, а да је трећа, најтврђа стена, био и остао митрополит Амфилохије Радовић.

Подсећа да се Амфилохије родио у Морачи на Божић и да је на крштењу добио име Ристо.

Каже да је и Амфилохије песник и да је и српски народ песник и најпесмотворнији народ.

Поручује да је Црна Гора дело поезије и да је теологија стихологија и доказ да атеистичке поезије нема.

„Како је написао Иво Андрић, песнику и његовом делу ни време ни људи не могу ништа. Велике људе и њихова дела смрт само увећава“, рекао је Бећковић.

Додаје да данас почиње други вечни живот Амфилохија Радовића.

„Када је хиротонисан на Цетињу, ја сам му рекао – ако жели бити свет, нема бољег места за такву прилику“, истакао је Бећковић.

Наводи да га је Господ позвао у прави час, баш кад је требало. Додао је да смрт никоме није пала лакше него Амфилохију и да је зато на одру тако блажен и спокојан.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …