srlaten

Истина јача од мржње

Сва ускогрудост, лажи, подметања ноге, саботаже, све монструозне критике у светским медијима – пале су воду светском премијером у америчким биоскопима српског кандидата за Оскара, филма “Даре из Јасеновца” редитеља Предрага – Гаге Антонијевића. Гледаоци су у грчу и сузама излазили из биоскопских сала и пре краја остварења које су поједини критичари америчких медија унапред дочекали на нож називајући га српском пропагандом.

Чикаго, америчка метропола у којој живи највише Срба, затим, Атланта, Далас, Мајами, Хјустон, Денвер само су неки су од америчких градова у чијим биоскопима је кренула дистрибуција “Даре из Јасеновца”. Од петка, 12. фебруара, следе Бостон, Филаделфија, Питсбург, Тампа, Детроит, Индијанаполис и Сент Луис.

Истина коју овај филм доноси дочекана је с огромном бригом прво у хрватској јавности, где су филмски стручњаци указивали да је реч о озбиљном остварењу и врхунском америчком продукцијом у коју је држава Србија уложила значајна средства, а буџет је био три милиона евра. Ипак, најснажнији ударац задат је с друге стране океана, где је прво критичар њујоршког филмског часописа “Варајети” Џеј Вајсберг назвао филм нескривено антихрватским, антикатоличким и написао да представља запаљиву смесу за тренутне расцепе између Србије и њених комшија, те да се води јефтиним сензацијама и осећањима. Вајсберг је ово написао дан пре гласања за номинацију за Златни глобус, која је можда управо захваљујући њему измакла Антонијевићу.

Саботажа

А онда, дан уочи премијере, Вајсбергу се придружио са западне обале критичар “Лос Анђелес тајмса” Роберт Абеле који је отишао корак даље тврдњом да је “Јасеновац био још један пакао на Земљи за Јевреје”, а да “Антонијевић жели да прогура да је уништавање Срба био прави циљ и да је постојао и дечји логор”. Дистрибутер “Даре из Јасеновца” Мегаком филм навео је да је јасно да је реч о саботажи филма у трци за престижну награду Америчке филмске академије.

Али, двојици монструозно екстремних критичара супротставили су се амерички медији за специјализовану уметност који су данима уочи премијере позивали публику да погледа српски филм истичући његов едукативни карактер и значај осветљавања њима мало познатог дела историје Другог светског рата.

Борба тек почиње

Тако је, на пример, журнал ”Филм трет” истакао да “Дара из Јасеновца” у фокус ставља логоре које су поставили “хрватски сарадници нацизма с циљем истребљења Срба и антифашиста” и похвалио редитељско и глумачко умеће екипе.

Истина неће бити убијена. За то ће се постарати и професор Мајкл Беренбаум, извршни продуцент и консултант на филму који је већ направио план приказивања филма будућој интелектуалној елити на универзитетима у Америци и по свету. Јасеновац ће бити и тема разговора са студентима, а Антонијевић с правом каже да се мисија његовог филма не завршава Златним глобусима и Оскарима, већ да тек почиње.

Пољубац смрти

Предраг – Гага Антонијевић каже да ће критике “Варајетија” и “Лос Анђелес тајмса” утицати сигурно на одлуку чланова Академије о додели Оскара.

– Сигурно су нанели огромну штету, а веома смо добро стајали. Реакције су биле одличне, дистрибутер је урадио свој посао. Али ово је био пољубац смрти. Сада ће чланови Академије да се плаше и питају се шта хоће ти Срби, који су лоши момци у колективној меморији. То је била намештаљка, као да немамо право да поменемо своје жртве – каже Антонијевић.

Усташе најгоре убице

Чувени израелски историчар, професор на неколико светских универзитета и главни истраживач Института за Холокауст “Шем олам” у Израелу Гидеон Грајф рекао је да је порицање усташких злочина у Јасеновцу поновно убијање жртава и истакао да је овај концентрациони логор за Србе, Јевреје и Роме био царство окрутности НДХ без преседана. Он је током video-конференције о Јасеновцу коју је организовало Удружење Срба у Норвешкој истакао да је су људске и моралне вредности потпуно прегажене у овом концентрационом логору, као и у нацистичком Аушвицу.

Грајф је указао да су су убиства у логору Јасеновац временом постајала све суровија, заснована на принципу нечовечности и немилосрдности, како би се проузроковале што веће патње. Он је усташе назвао “највећим убицама у историји”, које су у Јасеновцу ликвидирале и из страсти, за разлику од нациста у Аушвицу, који су при злочинима настојали да чувари имају што мање директног контакта са жртвама.

– Усташе су уживале у убијању у Јасеновцу, а власти НДХ су тежиле томе да постану екстремније у односу на своје учитеље – рекао је Грајф.

Он је подсетио да су усташе усвојиле нацистичку идеологију и расне законе, које су усмерили против Срба, Јевреја и Рома, као и да су ти закони отворили пут истребљењу и убијању. Грајф је истакао да је једна од најбитнијих разлика у односу на Аушвиц што убице у Јасеновцу нису ништа скривале и убијале су под отвореним небом, за разлику од Немаца који су се трудили да сакрију трагове злочина

Поредећи Аушвиц и Јасеновац, Грајф је изјавио да је у оба логора, осим убијања, циљ био и да се понизе жртве.

– Хрватске усташе су биле много изопаченије и крволочније од немачких нациста – оценио је Грајф и истакао да подаци уче човечанство да “понекад постоји и горе од најгорег”.

Он је подсетио да је нацистичка Немачка у Другом светском рату учинила злочин против човечности какав свет никада до тада није video, али да су злочини усташког режима били гори од нацистичких.

– Аушвиц и Јасеновац не смеју никада да се понове – поручио је Грајф.

Империја смрти

Грајф на основу четворогодишњег истраживања каже да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено најмање 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја.

– Јасеновац је био империја смрти. Морамо усмерити све снаге против ревизионизма (умањења броја жртава). Чињенице не можемо стављати под тепих, истина увек изађе на видело – рекао је Грајф и истакао да је у Јасеновцу постојало 57 различитих начина убијања и да је сигуран да их у Аушвицу није било толико.

Извор: Вести

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …