srlaten

Јединство у наступу дијаспоре

Дијаспора  је  позитивно одговорила на апеле за помоћ поплављенима, рекао је Вељко Одаловић, Генерални секретар МСП-а и указао на пружену прилику да „на таласу ове несреће“ буду изграђене нове позиције за будућност односа између матице и дијаспоре.

odbor2

У Народној скупштини Републике Србије одржана је Трећа седница Одбора за дијаспору и Србе у региону (видео архив Народне скупштине Србије). На дневном реду су били: Извештај о прикупљању помоћи дијаспоре за за подручја угрожена од поплава у Србији и Информација о формирању Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Вељко Одаловић, Генерални секретар Министарства спољних послова је присутним посланицима и гостима на седници Одбора саопштио да је дипломатско – конзуларна представништва контактирало око 1300 различитих удружења, асоцијација и заинтересованих група појединаца који су се укључили у акцију прикупљања помоћи.

На седници скупштинског Одброра за дијаспору и Србе у региону саопштено је да је преко дипломатско – конзуларних представништава од почетка поплава прикупљено 824 000 евра у новцу (не рачунајући Пејпал сервис) и око 20 милиона евра у роби. Процена вредности помоћи у роби је направљена на основу потврда издатих у дипломатско – конзуларним представништвима, истакао је амбасадор Зоран Ђуришић, испред Кризног штаба Министарства спољних послова.

Одаловић је истакао јединство у наступу дијаспоре и њихову спремност да се организују. Кључна је била улога дипломатско – конзуларних представништава, јер је омогућено контролисано и транспарентно достављање помоћи. Дипломатско-конзуларна представништва су пратила јасне инструкције МСП-а за достављање помоћи, што, између осталог, подразумева издавање потврде која прати пошиљке и омогућава несметани прелазак границе. У већим центрима било је организовано 24 часовно дежурство.

Осим наведеног МСП је отворио и Пејпал рачун при Амбасади у Бриселу који је омогућио уплате без трошкова трансфера новца за 193 земље у свету.

Вељко Одаловић, Генерални секретар Министарства спољних послова

Одаловић је истакао и активности почасних конзула Србије у домену информисања стране јавности, као и ангажовање националног авио превозника који је омогућио достављање преко 100 тона хуманитарне помоћи, док је аутобуски превозник Ласта превезао око 20 тона помоћи.

«Дијаспора је позитивно одговорила на апеле и позиве», рекао је Одаловић и додао да је можда тренутак да «на таласу ове несреће градимо неке нове позиције за будућност».

Посланик СДПС Бранко Ђуровић, који је по струци неурохирург, истакао је да, када је реч о медицинским средствима и лековима који су упућени као хуманитарна помоћ из дијаспоре, посебна пажња мора да се обрати на оне којима је истекао рок или је пред истицањем, истакавши да је уништавање такве медицинске опреме изузетно скупо.

„Треба јавно и отворено да кажемо да после краћег интервала када стигне у нашу земљу, то представља медицински отпад и то је велики проблем за наш здравствени систем“, рекао је Ђуровић.

Посланик СПС Срђан Драгојевић предложио је да се држава захвали дијаспори на труду и помоћи коју је послала у земљу организовањем културних манифестација у земљама где постоји бројна српска дијаспора, што је могуће, додао је, само ако се формира тело које ће се бавити културном разменом и за то обезбеде средства.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

У оквиру друге тачке дневног реда која се односила на Информацију о формирању Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у оквиру МСП-а Вељко Одаловић је изјавио да комплетан административни посао још увек није завршен. МСП је иницирао промену Одлуке о максималном броју запослених која је предуслов за доношење измене Правилника о систематизацији који би омогућио стављање Управе у пуну функцију.

На одбору је апеловано на Министарство спољних послова и Владу да се што пре, у складу са Законом о министарствима, формира та управа и обезбеди пун правни оквир за сарадњу са Србима у дијаспори и региону. Председник Одбора др Јанко Веселиновић који је председавао седницом указао је да се одуговлачењем са формирањем Управе шаље лоша порука дијаспори, јер сада не постоји ниједно државно тело које се бави њима.

Veselinovic
др Јанко Веселиновић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону

Након расправе, скупштински Одбор је једногласно усвојио следеће закључке:

1) Одбор упућује молбу Министарству спољних послова да поступа у складу са усвојеним закључцима Одбора са претходне седнице. Одбор тражи од ДКП да припреме извештаје по питању ангажовања свих дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у свету на прикупљању помоћи за подручја угрожена поплавама;

2) Одбор тражи од Министарства здравља јасна и прецизна упутства по питању слања хуманитарне помоћи у медицинским и санитетским средствима из иностранства, како би се спречиле испоруке средстава која не испуњавају стандарде који нису у складу са нормативима из ове области;

3) Одбор апелује на МСП и друга министарства да учине додатне напоре по питању информисања дијаспоре и Срба у региону о размерама поплава у Србији и начину пружања помоћи угроженом становништву. Одбор подржава активности МСП по питању представљања филмских и других културних остварења из Србије у земљама из којих се помоћ упућује.

4) Одбор тражи од МСП да преко својих дипломатско-конзуларних представништава анимира локално становништво за прикупљање помоћи страдалима у поплавама.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …