srlaten

Конференција Теслине научне фондације

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова је упркос ситауацији са пандемијом у претхоној години издвојила око 90 милиона динара за стотине пројеката невладиног сектора намењених за очување језика, идентитета и јачање економске сарадње матице и дијаспоре, изјавила је помоћница директора ове Управе Николина Милатовић Поповић.

Она је на онлајн конференцији Теслине научне фондације из Америке о истраживању ставова Срба о односима матице и дијаспоре „Теслин народ – матица и дијаспора на истом задатку“ истакла да је за ову сврху у 2021. години издвојено 105 милиона динара. Већи део новца ће бити издвојен за подршку учењу српског језика у иностранству.

Наводећи шта је у протекле две године урађено на плану повратка наших људи, рекла је да је између осталог процедура признавања диплома скраћена са 90 на 60 дана, измењена је уредба о царинским повластицама чиме је смањен или скроз укинут лимит за повратнике када уносе своју имовину. Народна банка Србије је припремила финансијски водич за повратнике а уведене су и мере за запошљавање наших људи из дијаспоре којима су за фирме које приме повратнике порези значајно смањени.

Пројекат истраживања „Теслин народ“ је у претходној години суфинансирала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …