srlaten

КОНКУРС „Бразил у 365 речи”

Удружење српских исељеника у Латинској Америци „Сербиос Унидос” (Serbios Unidos) организује конкурс „Бразил у 365 речи” у периоду од 10.05.2013. до 10.06.2013.

Право учешћа имају држављани Републике Србије и ентитета Републикe Српскe, како у матици тако и у дијаспори, који прихвате правила предвиђена конкурсом. На конкурсу могу да учествују и потомци Срба у расејању који још увек, због проблема административне природе, нису добили држављанство Републике Србије (у том случају учесници конкурса су обавезни да уз личне податке организатору конкурса доставе име, презиме и ЈМБГ члана породице који има српско држављанство).

Аутори најуспешнијих писаних радова биће награђени новчано. Укупан наградни фонд конкурса износи 115.000 дин, а победници конкурса ће бити проглашени 28.06.2013. године.

Циљеви конкурса:

 • повезивање представника српске дијаспоре у Латинској Америци са матичном државом на нивоу културне размене
 • промоција српско-бразилског пријатељства
 • подстицање интересовања грађана Републике Србије и Републике Српске за пријатељски настројеном државом: Бразилом
 • анимирање ученика основних и средњих школа да своја знања, осећања и ставове изражавају писаном формом, на српском језику

Правила учешћа на конкурсу:

 1. Писани рад на тему „Бразил у 365 речи” може да пошаље у назначеном року сваки држављанин Републике Србије са територије Републике Србије, Републике Српске или из дијаспоре, изузев чланова жирија и чланова њихових породица.
 2. Садржина писаног рада мора да буде у вези са Бразилом (културно-уметнички мотиви, спортски, историјски, друштвени, политички, верски, демографски, привредно-економски, туристички итд…или комбинација наведених).
 3. Писани рад мора да буде у прозној форми.
 4. Писани рад треба да садржи до 365 речи (365 је максимум, мањи број речи такође је прихватљив), не рачунајући наслов.
 5. Писани рад мора да буде написан на српском језику, ћириличним писмом .
 6. Писани рад мора да буде јединствен и оригиналан (раније писани радови са истом или сличном тематиком који су било где објављени биће дисквалификовани).
 7. Сваки учесник конкурса може учествовати искључиво са једним написаним радом.
 8. Сваки учесник конкурса je дужан , да уз писани рад, достави следеће личне податке: име и презиме, тачан датум рођења, ЈМБГ, мејл контакт, број мобилног или фиксног телефона. Удружење „Сербиос Унидос” потражује ове личне податке од учесника искључиво ради регуларности овог конкурса и они неће бити злоупотребљени нити јавно објављени (провера веродостојности учесника и контактирање оних аутора чији радови буду проглашени за најбоље ради доделе награда).
 9. Сваки учесник конкурса учешћем потврђује да је упознат с правилима конкурса и да наведена правила безусловно прихвата. Кршење било којег од наведених правила повлачи дисквалификацију аутора и његовог рада.
 10. Сви учесници конкурса прихватају право организатора конкурса(„Сербиос Унидос”) да одабране радове уређује, објављује, дистрибуира, без обавезе накнаде трошкова по основу ауторских права.

Писани радови шаљу се у електронској форми на следећу адресу: brazil365@serbiosunidos.com

Начин и процедура селекције пристиглих радова:

Меродаван жири прегледаће све пристигле радове и између њих одабрати  најквалитетније и најоригиналније. Састав жирија је јаван. Жири чине чланови удружења „Сербиос Унидос” који живе у Латинској Америци, односно представници професија релевантних за вредновање пристиглих радова на конкурс (књижевници, професори српског језика и књижевности, просветни радници, доказани познаваоци Бразила), а који су ангажовани искључиво на добровољној основи. Чланови жирија су:

 • Анита Франуловић Мијалковић (службеник амбасаде Бразила у пензији)
 • Зоран Ђорђевић (филмски редитељ; Бразил)
 • Жељка Ђорђевић (дипломирани инжењер архитектуре; Бразил)
 • Др Јелена Цвијић (фармацеут, Професор козметологије и дерматологије на институту и факултету у Бразилу;)
 • Јована Стошић (дипломирани инжењер архитектуре; Бразил)
 • MsC Маја Крагуљац (професор на Универзитету у Бразилу)
 • Олгица Андрић (професор италијанског и португалског језика и преводилац у Србији;)
 • Светлана Вујовић (судски преводилац за португалски језик у Србији; Србија)

Чланови жирија од пристиглих радова одабраће 10 (десет) најбољих. Од одабраних 10 (десет) радова најквалитетнија 3 (три) рада добиће новчану награду (аутори) и то:

 • 1.место биће награђено новчаном наградом у износу од 40.000 дин.
 • 2. место биће награђено новчаном наградом у износу од 20.000 дин.
 • 3. место биће награђено новчаном наградом у износу од 10.000 дин.

Аутори преосталих 7 (седам) радова добиће по 5.000 дин.

Све новчане награде биће уручене 10.07.2013, а списак награђених аутора јавно ће бити објављен28.06.2013. на званичном сајту удружења „Сербиос Унидос”: www.serbiosunidos.com/sr.

Десет награђених радова од стране жирија биће објављено на сајту удружења „Сербиос Унидос” на којем чланови могу да гласају за, по њиховом мишљењу, најбољи рад путем анкете која ће бити постављена на фејсбук страници удружења „Сербиос Унидос” (https://www.facebook.com/SerbiosUnidos?fref=ts). Овако изабрани најбољи рад освојиће посебну новчану награду у износу од 10.000 дин. У случају да за најбољи писани рад путем анкетирања чланова удружења буде изабран исти рад којем је и жири доделио прво место, новчана награда ће бити додељена другопласираном раду (дакле, у случају да се поклопи одабир најквалитетнијег писаног рада од стране жирија с једне и анкетираних чланова удружења с друге стране, тада би тзв. апсолутни победник конкурса добио само прву новчану награду додељену од стране жирија).

Удружење„Сербиос Унидос” свим учесницима конкурса „Бразил у 365 речи” жели срећан рад и лако перо. Унапред се захваљује свима који узму учешће на конкурсу.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …