srlaten

Kорона вирус COVID-19: информације за држављане Републике Србије у иностранству

У Републици Србији је 15. марта проглашено ванредно стање.

Затворени сви гранични прелази за путнички саобраћај

Апел: Останите у држави у којој тренутно боравите

Раније је саопштено да држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран,  Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију/карантин у трајању од 28 дана.

Држављанима Републике Србије који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим Корона вирусом SARS-Co-2  трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

Председница Владе Ана Брнабић је апеловала на грађане Републике Србије да поштују ванредне мере.

Председник Александар Вучић је раније замолио српску дијаспору да не долази у Србију за време католичких ускршњих празника и православни Васркс, када се иначе очекуjе „пик“ вирусне инфекције.

„Оно што ће за нас бити највећи изазов су католички ускрс и православни васкрс. Молим наше људе у дијаспори да разумеју да не долазе у нашу земљу”, казао је он на конференцији за штампу.

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Информације у вези корона вируса у Републици Србији можете прочитати на званичној страници Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“:

covid19.rs 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …