srlaten

Краљево поздравља дијаспору

У оквиру манифестације Краљево поздравља дијаспору, која се сваке године одржава у децембру и јануару у Краљеву, одржана је и свечана седница Скупштине Матице исељеника. Резултате рада Матице исељеника Краљево, представио је Звонко Туфегџић, председник Матице. На скупу су били присутни припадници дијаспоре, представници Привредне коморе из Краљева и Крагујевца, представници локалне самоуправе задужени за питања царине, пореза, матичних књига итд.

Краљево

О циљевима и планираним активностима Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у 2013. години, присутне на свечаности обавестила је Татјана Гарчевић, саветник у Сектору за културу Канцеларије.

На свечаности је истакнуто да су главни циљеви рада Матице -очување културног идентитета, инвестирање дијаспоре у рашком и моравичком Округу и помоћ дијаспори у решавању статусних и других битних питања.

Учесници су се сложили да треба да се побољшају права припадника дијаспоре у матици и да локална средина мора да да већи допринос за стварање бољих услова за инвестиције из дијаспоре. На првом месту, тражено је да држава нађе начин да се обезбеди већа сигурност инвестиција, у смислу давања гаранција. Планирано је да акценат у 2013. буду активности формирања и оживљавања Канцеларија за сарадњу са дијаспором у другим градовима моравичког и рашког Округа.

Краљевачка привреда је у великим губицима због последица катастрофалног земљотреса који је задесио Краљево и околину. Грађани су добили помоћ од дијаспоре у новцу и другим материјалним добрима, али у земљотресу је оштећено чак 300 привредних субјеката, а ниједан није добио помоћ. Зато је основан Одбор за помоћ привредницима Краљева и убрзо је Привредна комора Србије помогла привреднике па је обновљена производња. Међутим, та помоћ није довољна за потпуну ревитализацију оштећених привредних субјеката и изгубила је позиције на тржишту.

Представљене су иницијативе Завичајног друштва краљевчана у вези са оснивањем Културног центра у згради Дома војске и изградње Завичајног дома Краљевград чија ће главна функција и намена бити изучавање језика и културе исељеника који своје годишње одморе проводе у Краљеву и околини. Очување српског језика и културе је једна од главних активности Матице која је организатор Летње школе за културу и језик завичаја која се реализује на Гочу и намењена је другој и трећој генерацији исељеника.

Организатори скупа истакли су да су грађанима из дијаспоре за сва питања отворена врата канцеларије бр. 5 у локалној самоуправи и канцеларије бр. 34 у Регионалној привредној комори у Караљеву.

У свечаном делу манифестације, учествовало је женско певачко друштво Тканица, под вођством Јадранке Јагличић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …