srlaten

Кривокућа: Желимо отвореније односе са дијаспором

Извор: РТС

Вукман Кривокућа, помоћник директорке Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, гостовао је у емисији „Србија на вези“. Позвао је сва српска удружења и организације широм света које то још нису учиниле, да се упишу у званичну евиденцију коју спроводи владина Канцеларија за дијаспору.

Средином јануара Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима из региона позвала је све организације и удружења из расејања да се упишу у њену званичну евиденцију. Тако би се створио нов регистар српских удружења и организација широм света, што би омогућило редовно информисање о пројектима који су намењени расејању и могућностима за сарадњу са матицом. О томе колики је одзив српских удружења широм света говорио је у емисији „Србија на вези“ Вукман Кривокућа, помоћник директорке Канцеларије за дијаспору и Србе у региону.

„Ми већ имамо око 111 регистрованих организација из целог света. Наш циљ је да регистриујемо све наше организације. Очекујемо да ће се у временима која долазе и остале наше организације и удружења регистровати, не да бисмо имали увид у оно шта и како раде, већ како бисмо могли да им достављамо информације које су њима потребне.

Интенција новог руководства Канцеларије је да се што више приближимо, да будемо потпуно, или више отворени према свим удружењима широм света, као и истакнутим појединцима.

Нисмо одредили рок, тако да сви који су заборавили могу да се региструју а све информације могу наћи на нашем сајту dijaspora.gov.rs“, каже Кривокућа.

Упитан о унапређењу рада Канцеларије, Кривокућа је рекао да ће свој рад Канцеларија унапредити тако што ће имати непосреднији однос и контакт, пре свега са члановима Скупштине дијаспоре, као и са члановима Савета.

„Ми имамо три савета-економски, савет за културно-научно-просветну сарадњу и статусни, за статусна питања. Све те области су приоритетне, тако да желимо да се повежемо на начине на који то људи из дијаспоре очекују.

Желимо да искористимо знање и искуство људи који се налазе у саветима и у Скупштини дијаспоре, а стекли су их у земљама у којима живе. И да то знање и искуство пренесемо овде, на наше тле“, закључује Кривокућа.

Уредник емисије је Мирослав Карлица, а водитељка Кристина Раденковић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …