11. Konferencija srpskih organizacija regiona

U Matici srpskoj u Novom Sadu održana je  Konferencija srpskih organizacija regiona, na kojoj su se po 11. put okupili predstavnici  organizacija iz R. Severne Makedonije, Rumunije, Mađarske, R. Albanije, R. Crne Gore, Republike Srpske (BiH), R. Hrvatske, R. Slovenije i R. Srbije.

Pozdravljajući učesnike skupa, Igor Mirović, predsednik Vlade APV rekao je da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine učinila konkretne stvari i napravila značajne korake u cilju osnaživanja Srba koji žive u zemljama regiona.

„Učinili smo mnogo kako bismo Srbe iz regiona povezali sa maticom. Ovo je neprestana borba koja traje vekovima i tako će biti i u budućnosti zbog čega moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvo, zajedništo, pismo, jezik i tradiciju“, rekao je Mirović, ocenjujući da Matica srpska upravo tu misiju ima od 1826. godine.

Predsednik je podsetio na to da je potpisan strateški dokument o saradnji koji je povezao Vojvodinu i Republiku Srpsku i koji je, kako je ocenio, doneo konkretne rezultate jer je realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede i povezivanja lokalnih samouprava.

„Nastavili smo sa izdašnijom finansijskom podrškom našim institucijama u Mađarskoj i Rumuniji, pomogli smo organizacijama u Hrvatskoj, a prvi put Pokrajinska vlada pomogla je i srpske institucije u Crnoj Gori“, kazao je Mirović, posebno ističući zajednički projekat sa Ministarstvom kulture i informisanja R. Srbije koji se odnosi na obnovu rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu.

Svečani deo skupa otvorio je  Ognjan Krstić, predsednik  Saveza Srba u Rumuniji.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić kao domaćin ukazao je na značaj ovakvih okupljanja, saradnje i unapređenja odnosa. Dr Stanić je naglasio da Matica srpska svojom programskim aktivnostima želi da dopre do svih prostora gde živi i deluje srpski narod.

Radnim delom konferencije predsedavao je prof. dr Momčilo Vuksanović, predsednik NU „Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona“ iz Podgorice.

Održavanje Konferencije podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …