Arno Gujon sa Srbima iz Hrvatske za Badnji dan i Božić

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni poslanik Sanja Lakić, borave 6. i 7. januara 2021. godine u službenoj poseti Osječko-baranjskoj županiji u Republici Hrvatskoj.

Jutros su direktor Arno Gujon i narodni poslanik Sanja Lakić stigli u Dalj, naselje sa većinskim srpskim stanovištvom. Prvo su obišli Sabornu crkvu Svetog Dimitrija u Dalju gde su razgovarali sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj. Saborna crkva Svetog Dimitrija je središnja crkva u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj a ujedno i najveći pravoslavni hram u ovom delu Hrvatske.

Nakon toga posetili su šestočlanu srpsku porodicu Milanović i baku Milicu Osić u selu Trpinje kako bi zajedno proveli Badnji Dan. “Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima ali i nadanjima. U njima sam prepoznao istu snagu i radost života koje krase Srbe sa Kosova i Metohije.

Iako žive u teškoj materijalnoj situaciji, oni svojim primerom pokazuju kako možemo dostojanstveno čuvati svoje ognjište i prenositi ga svojoj deci.“ rekao je Arno Gujon.

Načelnik opštine Dalj gospodin Jugoslav Vesić odveo je onda direktora Arnoa Gujona i narodnog poslanika Sanju Lakić do rodne kuće velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića. Milutin Milanković rođen je 1879. godine u Dalju a najstariji deo kuće izgrađen je u XVIII veku.

 

U toku posete Sanja Lakić istakla je:“Danas,zajedno sa direktorom Gujonom, Badnji dan dočekujemo sa srpskim narodom u Dalju i Trpinji.Zahvalni smo na gostoprimstvu Njegovom Preosveštenstvu G. Heruvimu. U ovim nesigurnim vremenima,mir je ono što želim našoj srpskoj zajednici u Hrvatskoj,posebno onim porodicama pogođenim zemljotresom na Kordunu i Baniji.“

Tokom večeri, prisustvovaće večernjem bogosluženju sa paljenjem badnjaka u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, dok će drugog dana posete, na Božić 7. januara, prisustvovati Božićnoj liturgiji u manastiru Uspenja Bogorodice.

Dalj je malo mesto koje se nalazi na Dunavu na samoj granici sa Srbijom, sedište je opštine Erdut. Prema popisu stanovništva iz 2011. mesto Dalj je imalo 3.937 stanovnika i od toga 54,9% srpske nacionalnosti, odnosno 2.163 Srba. Selo Trpinja je sedište istoimene opštine koja ima, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 5.572 stanovnika. U samom selu se nalazi 1.516 stanovnika. Srbi čine većinu stanovništva sa 89,75%.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …