Blagojević: 115 miliona evra čistih donacija

Na donatorskoj konferenciji koja je održana u Briselu 16. jula, Srbiji je stavljeno na raspolaganje 115 miliona evra čistih donacija, ostalo su povoljni zajmovi. U narednih nekoliko nedelja počinje zidanje kuća i popravka škola, najavio je Marko Blagojević, direktor Vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja
Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavLjenih područja Marko Blagojević izjavio je da su od 995 miliona evra, koliko je Srbiji stavljeno na raspolaganje na donatorskoj konferenciji, 115 miliona čiste donacije, a ostalo povoljni zajmovi i kao primer naveo zajam od japanske vlade. Japanska vlada odobrila je Srbiji posebno povoljan zajam od 40 miliona evra, s kamatom od 0,01 odsto, uz rok otplate od 40 godina, s periodom počeka za otplatu kredita 10 godina.

„Od prikupljenih 995 miliona evra, 115 su čiste donacije, a ostalo povoljni zajmovi EBRD-a; Svetske banke, Evropske investicione banke, Banke Saveta Evrope, kredit japanske banke“, naglasio je Blagojević.

Blagojević kaže i da su, od 115 miliona evra donacija, 80 miliona evra sredstva iz pretpristupnih fondova, i to nepotrošena sredstva iz 2012. u iznosu od 30 miliona evra i 50 miliona evra namenjenih za ovu godinu, koja će iz namena za koje su odobrena biti preusmerena za obnovu zemlje.

Blagojević je izjavio da će u narednih nekoliko nedelja početi da se zida 130 kuća sredstvima iz fondova EU. Reč je o pomenutim sredstvima od 30 miliona evra koja će biti uložena i u popravku škola, tako da će deca moći da krenu na pohađanje nastave 1. septembra.

„Sem ovih 130 kuća, koje će se graditi iz fondova EU, tu je 40 kuća koje se zidaju iz donacije UAE, tu je opet oko 40 kuća koje se zidaju iz donacije države Kuvajt“, najavio je Blagojević.

Gradnja više od 200 kuća ili je počela ili će početi u narednih nekoliko nedelja, najavio je Blagojević. On je istakao da će potpuno biti obnovljen važan put do Krupnja, što bi trebalo da bude obavljeno u naredne dve tri nedelje, a da bi, sa druge strane, trebalo da počne i podela materijalne pomoći za obnovu kuća ljudima, čije su kuće bile oštećene u poplavama. Blagojević je najavio da će podela pomoći, ukoliko sve bude teklo kako treba, uslediti krajem sledeće nedelje ili početkom druge sedmice nakon toga. On je istakao da bi Skupština trebalo da usvoji zakon u toj oblasti, a posle toga bi trebalo da se usvoji plan obnove.

„Do kraja ovog meseca trebalo da budu isplaćene prve sume“, rekao je Blagojević i dodao da je neophodna saradnja sa lokalnim samoupravama i da je neophodno utvrditi broj i spisak oštećenih domaćinstava. Blagojević je najavio da nijedna od kuća neće više biti sagrađena na zemljištu koje je pod rizikom ili od poplava ili od klizišta i da će putevi biti sigurniji.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …