Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, predsednik R.Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je doneta odluka da Srbija i R. Srpska slave zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar, kada je probijen Solunski front.

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика
foto: Predsedništvo R. Srbije/ Dimitrije Goll

„Imali smo do sada najsveobuhvatniji sastanak, razgovorali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovi i očevi ostavili“, rekao je predsednik Vučić.

Na sastanku razgovaralo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i malim preduzećima u nabavci opreme, ali i o obrazovanju i očuvanju jezika i pisma.

„Danas smo dogovorili sledeće stvari na nivou obrazovanja, očuvanja jezika i pisma… ići ćemo na ujednačavanje školskih programa, srpskog bukvara, uzajamne đačke ekskurzije, da deca iz Srbije bolje upoznaju R. Srpsku, da deca iz R.Srpske bolje upoznaju Srbiju“, rekao je predsednik Vučić i dodao da će se raditi na izradi pedagoških priručnika za nastavne predmete Srpski jezik i književnost, Svet oko nas/Priroda i društvo, Istorija i Geografija, Muzička kultura i Likovna kultura.

„Podsticaćemo osnovne i srednje škole, posebno sa istim imenima Nikole Tesle, J.J. Zmaj, Milutin Milanković … da se bratime“, rekao je Vučić i najavio osnivanje Udruženja nastavnika srpskog jezika i književnosti Srbije i Srpske, Udruženja nastavnika i profesora istorije Srbije i Srpske, te zajednička takmičenja učenika Srbije i Srpske.

Predsednik Vučić je najavio donošenje Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma, koji će se zbog ustavnih stvari u R.Srpskoj razlikovati u jednoj rečenici. Međutim, da bi se potvrdilo da je reč o istovetnom aktu Vučić je najavio donošenje zajedničke Deklaracije o očuvanju srpskog jezika i pisma.

Predsednik Vučić je najavio potpisivanje Ugovora o zajedničkom osnivanju Spomen kompleksa Donja Gradina – Jasenovac i formiranje Odbora za podizanje Spomen kompleksa Donja Gradina – Jasenovac na političkom nivou, a sledi i međunarodni konkurs za izbor rešenja Spomen kompleksa Donja Gradina – Jasenovac.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik između ostalog je istakao da je zadovoljan finalizacijom razgovora vezanih za oblast obrazovanja, kulture, kao i dogovorom koji je postignut oko zajedničkog obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Više o sastanku pročitajte OVDE.

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …