Dani Preobraženja Srba u Rumuniji

 

U manastiru Bazjaš i Srpskom kulturnom centru ,,Sveti Sava“ u Bazjašu, 19. avgusta 2020. godine, održana je 27. književno-duhovna manifestacija ,,Dani preobraženja Srba u Rumuniji“, koja je zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Rumuniji i strogih mera koje su na snazi, trajala samo jedan dan.

Nakon liturgije održane u crkvi manastira Bazjaš, koju je služio arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, protojerej stavrofor Marinko Markov sa sveštenstvom, u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, u Srpskom kulturnom centru, održana je Preobraženjska književna akademija uz učešće pesnika iz Srbije, Nemačke, Austrije, Francuske, Crne Gore, Republike Srpske i Rumunije, od kojih su fizički bili prisutnu samo pesnici iz Rumunije, dok je komunikacija sa ostalima ostvarena putem virtuelne platforme. Liturgiji i književnoj akademiji, prisustvovali su i predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić, počasni predsednik, Slavoljub Gvozdenović i generalni konzul Vladan Tadić

Dobitnica ovogodišnjeg književnog priznanja ,,Velika Bazjaška povelja“, jednog od najznačajnijih književnih priznanja u srpskoj dijaspori, je pesnikinja Zlata Kocić. Ovo priznanje Saveza Srba u Rumuniji, biće uručeno pesnikinji Zlati Kocić u Udruženju književnika Srbija u Beogradu, kada to prilike budu dozvolile.

Održavanje ove manifestacije predstavlja još jednu potvrdu odlučnosti Saveza Srba u Rumuniji da i u otežanim uslovima zadrži kontinuitet svojih najznačajnijih manifestacija sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …