Dani srpske kulture u Temišvaru

Javnom tribinom pod nazivom „230 godina od Temišvarskog sabora“ i predstavljanjem knjige „Arhijereji Temišvarske eparhije“, u sali Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 19.11.2020. godine počeli su petnaesti Dani srpske kulture u Temišvaru  koji će trajati do 30. novembra.

Manifestaciju je otvorio ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je u svom obraćanju preneo pozdrave MSP Nikole Selakovića srpskoj zajednici u Rumuniji i naglasio visok nivo njegovog interesovanja za Srbe u regionu i pomoć matice u očuvanju njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta. Podsetio je na značaj održavanja Dana srpske kulture, najveće i najznačajnije kulturne manifestacije Srba u Rumuniji, kojom se promovišu srpska kultura i jezik i pohvalio napore i upornost Saveza Srba da događaj organizuje i u uslovima pandemije, pre svega obeležavajući značajne jubileje iz srpske istorije sa ovih prostora kao što je 230 godina od održavanja Temišvarskog sabora. Prisutnima u sali, kao i učesnicima i gledaocima preko elektronskih medija, obratili su se i: arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije temišvarske protojerej stavrofor dr Marinko Markov, predsednik Saveza Srba u Rumuniji (SSR) Ognjan Krstić i generalni konzul RS u Temišvaru Vladan Tadić.

U okviru javne tribine „230 godina od Temišvarskog sabora“, svoje radove su predstavili: počasni predsednik SSR Slavomir Gvozdenović, Božidar Panić iz Arada. kustos muzeja Banata u Temišvaru Zoran Markov, protojerej stavrofor rumunske Pravoslavne eparhije Dakija Feliks Adrijan Boba iz Vršca i potpredsednik SSR Dejan Popov.

Knjigu Arhijereji temišvarske eparhije, autora protonamesnika dr Saše Jašina u izdanju SSR, predstavili su recenzent prof. dr Milja Radan i pisac predgovora Radovan Kalabić.

Čitav događaj je emitovan uživo na Facebook stranici SSR na kojoj je registrovano uključenje oko 800 korisnika ove socijalne mreže. Snimak događaja možete pogledati OVDE.

U značajno manjem obimu u odnosu na prethodne godine, ovogodišnji Dani srpske kulture će biti održani u skladu sa važećim epidemiološkim merama i zabranama okupljanja. Do kraja novembra predviđeno je obeležavanje Dana srpskog jezika u Rumuniji (20.11.), Salon srpske knjige (23.11.), izložba „Srbi u Rumuniji na razglednicama“ (24.11.) i obeležavanje 30-godišnjice srpskog nedeljnika Naša Reč (26.11.).

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …