Dani srpske kulture u Temišvaru

U okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Temišvaru“, u periodu od 24. do 25. novembra, direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, dr Slavka Drašković, boraviće u Rumuniji.

Direktorka će prisustvovati slavskom koncertu AKUD „Mladost“, gde je predviđeno učešće KUD „Kruna“ Srpski Semarton, „Svilen Konac“ Kragujevac i KUD „Lazar Nančić“ Vršac. Očekuju se ugledni gosti i zvanice iz javnog i kulturnog života Rumunije i Srbije, kao i nekoliko stotina naših sunarodnika.

„Dani srpske kulture u Temišvaru“ su tradicionalna i najznačajnija kulturna manifestacija Srba u Rumuniji, ali i jedno od najvećih predstavljanja srpske kulture u istočnoj Evropi. Manifestacija je počela 6. novembra projekcijom filma „Šešir profesora Koste Vujića“ i trajaće mesec dana, do 6. decembra. Posetioci će za to vreme moći da posete mini-sajam srpske knjige, izložbu umetničkih fotografija, kao i rumunsko-srpsko književno veče.

U okviru manifestacije, biće održan koncert duhovne muzike i nastup ansambla „Tamburaši banatske ravnice“. Svoje gostovanje najavilo je i Beogradsko dramsko pozorište, koje će nastupiti sa predstavom “Transilvanija”.

Srpska dijaspora u Rumuniji, za koju se procenjuje da broji oko 23 hiljade građana, ima status nacionalne manjine. Organizovana je u okviru Saveza Srba u Rumuniji, krovne organizacije našeg naroda u toj zemlji, sa odborima u svim rumunskim mestima gde žive Srbi. Savez Srba u Rumuniji radi na projektima u cilju očuvanja srpskog identiteta, jezika i kulture.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …