Delegacija iz Francuske u poseti Kancelariji

Ministarstvo odbrane Francuske priprema komparativnu studiju o zakonodavnom procesu u zemljama Balkana u oblasti saradnje sa svojim dijasporama. Ovo je bio povod da delegacija iz Francuske poseti i Kancelariju za dijasporu i Srbe u regionu.

Direktorka Kancelarije Slavka Drašković i njen savetnik Milomir Mandić razgovarali su s Renoom Dorliakom iz Direktorata za strateške poslove Ministarstva odbrane Francuske i Žeromom Kelom, političkim savetnikom Ambasade Francuske u Srbiji.

Slavka Drašković je upoznala sagovornike sa zakonodavnim okvirom kojim se Kancelarija rukovodi u sprovođenju politike Vlade Srbije prema dijaspori. Ona je navela da Kancelarija deluje u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu i da se priprema i njegova izrada na engleskom jeziku.

Direktorka Kancelarije govorila je i o Skupštini dijaspore i Srba u regionu i ukazala na to da je neophodno unaprediti postupak izbora delegata u cilju povećanja transparentnosti i stvarne reprezentativnosti.

Kao glavna očekivanja od dijaspore prema matičnoj državi, Draškovićeva je navela aktivnije uključivanje, direktnu i neometanu komunikaciju i razumevanje za pitanja od značaja za pripadnike dijaspore i Srba u regionu.

„Kancelarija radi na tome da naša dijaspora koja živi u Francuskoj uspostavi još tešnje veze sa maticom. Namera nam je da identifikujemo naše uticajne ljude u Francuskoj, koji bi pomogli stvaranje povoljnije investicione klime u Srbiji i doprineli boljem imidžu naše zemlje u svetu“, rekla je Draškovićeva.

U razgovoru s francuskim zvaničnicima, Milomir Mandić je podsetio na tradicionalno dobre odnose Srbije i Francuske još iz perioda Prvog i Drugog svetskog rata. On je podvukao da će Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u okviru svojih nadležnosti doprinositi unapređenju odnosa dveju država.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …