Demanti Uprave povodom teksta na sajtu Vojvođanskog Istraživačko – analitičkog centra – VOICE i Balkan insajta – Balkan insight

Demanti Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu povodom objavljenog tekst na sajtu Vojvođanskog Istraživačko – analitičkog centra – VOICE, koji je preneo sajt Balkan insajt – Balkan insight na engleskom jeziku pod naslovom „Desni ekstremizam s „prijateljskim licem“: Slučaj mreže oko „Solidarnosti za Kosovo“, autora Igora Išpanovića.  

U cilju istinitog informisanja javnosti i u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, 88/2014, 58/2015 i 12/2016),  Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dematuje tekst objavljen 16.02.2022. godine na sajtu Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra – VOICE, pod naslovom „Desni ekstremizam s „prijateljskim licem“: Slučaj mreže oko „Solidarnosti za Kosovo“, koji su preneli i ostali mediji.

Netačna je tvrdnja da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansijski podržala udruženja „Savez Srba Francuske“ i „Svi Srbi u Parizu“ zato što su sarađivale sa humanitarnom organizacijom „Solidarnost za Kosovo“, koju je osnovao Arno Gujon. Naime, Uprava od 2005. godine sufinansira kulturne projekte „Saveza Srba Francuske“, a od 2019. godine i udruženje „Svi Srbi u Parizu“. Sadašnji direktor Arno Gujon imenovan je na ovu funkciju 26. novembra 2020. godine. Uz to, on nije imenovan za koordinatora, niti je član radne grupe, koja je odlučivala o dodeli sredstava, na osnovu utvrđenih ciljeva i prioriteta Uprave.

Tvrdnja da su sredstva koja se dodeljuju organizacijama u Francuskoj uvećana otkad je Gujon direktor je zlonamerna, jer su ona uvećana u svim zemljama u odnosu na prethodni period, budući da je podrška ovog puta bila usmerena ka krovnim organizacijama.

Insinuacije da Uprava sa 2,4 miliona dinara koji su dodeljeni dvema pomenutim organizacijama zapravo finansira nekakve „desničarske i ksenofobne figure“ u Francuskoj je potpuna besmislica. „Savezu Srba Francuske“ odobrena je finansijska pomoć za organizovanje  manifestacije „Karavan – Dani Srbije i srpske kulture“, dok su organizaciji „Svi Srbi u Parizu“ dodeljena sredstva za portal za vesti na srpskom jeziku.

Izjavu sociologa Miloša Perovića, navedenu u tekstu, da su Srbi, koji su otišli iz Srbije za vreme socijalizma, propagatori velikosrpskog nacionalizma, da su pripremali rat u bivšoj Jugoslaviji, da su kolaboracionisti, četnici i ljotićevci, osuđujemo kao govor mržnje prema srpskim iseljenicima. Srbi iz dijaspore su naši sunarodnici koji su napustili svoju otadzbinu iz različitih razloga, u različitim periodima. Neki od njih su bili ideološki prognani odmah nakon drugog svetskog rata, drugi su otišli iz potrage za boljim materijalnim uslovima 60-ih i 70-ih, mnogi su bili proterani sa svojih ognjišta tokom ratova 90-ih, pojedini su otišli zbog boljih uslova za nastavak uspešne naučne ili sportske karijere…

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …