Deseta medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova otvorio je danas Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu. Konferenciju je, ove godine, u onlajn formatu organizovalo Udruženje novinara Srbije pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Tema Desete konferencije je bila rad medija, organizacija i udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19;

„Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu biti u mogućnosti da vratimo onim tradicionalnim načinima okupljanja, na kojima se veliča sabornost – jedna od najlepših karakteristika srpskog naroda“, rekao je Arno Gujon u prilog temi ovogodišnje Konferencije.

„Za nas koji u matičnoj državi pratimo položaj dijaspore i Srba u regionu i svojim radom nastojimo da unapredimo i jačamo te veze, posebno su značajni novinari iz rasejanja i medijski radnici srpskih udruženja iz inostranstva“, rekao je Gujon i dodao da je u kontekstu svakodnevne realnosti koju naši žive u inostranstvu, dvojezičnosti, različitih izazova administracije „najbolje da o tome pišu oni koji poseduju istovremeno životno razumevanje kulture zemlje u kojoj žive i kulture zemlje iz koje potiču“.

Deseta medijska konferencija, poput prethodnih, nije isključivo namenjena profesionalcima iz medijske sfere, već doprinosi i unapređenju medijske i digitalne pismenosti pripadnika dijaspore i Srba iz regiona koji rade na portalima udruženja i organizacija.

Na Konferenciji je predstavljen novi sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom Desete konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom. Kao nastavak  prošlogodišnja Devete konferencije koja je bila posvećena umrežavanju medija matične države koji prate tematiku dijaspore i Srba u regionu sa srpskim medijima, organizacijama i udruženjima iz inostranstva. Tom prilikom su predstavljene specijalizovane redakcije i programski sadržaji JMU RTS i JMU RTV i RTRS iz R. Srpske, ali i mreže saradnika iz inostranstva sa ciljem međusobnog povezivanja i razmene materijala koji doprinose podizanju vidljivosti aktivnosti dijaspore i Srba u regionu, prevashodno na planu očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

Na panelu  sa temom „Uticaj pandemije na rad srpskih medija u regionu i dijaspori“ govorili su:

  • Branislav Bijelić, direktor „Radio Dunava“ iz Vukovara, Hrvatska
  • Predrag Despotović, urednik nedeljnika „Naša reč“, Rumunija
  • Anđelka Krasojević, srpski radio „Mladost“, Švajcarska
  • Olivera Radović, urednica „P-portala“, Hrvatska
  • Branimir Đokić, urednik „Vesti“
  • Tamara Vesna Lukić, osnivač i direktor Srpske televizije Čikago
  • Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga

Više o Konferencije možete pogledati OVDE.

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …