Dobitnici nagrade Dragiša Kašiković za 2014.

Priznanje koje od 1994. godine dodeljuju Izdavačka kuća „Srpska reč“ i Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, za vrhunski umetnički domet i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se bavio Dragiša Kašiković (1932-1977), pripalo je Bojanu Ljubenoviću za književno vredne i kritički intonirane aforizme koje je u proteklih godinu dana objavio u kultnoj satiričnoj rubrici „Trn“ u „Novostima“.

dragisakasikovic2014

 Marko Lopušina, novinar dnevnog lista „Novosti“, dobitnik je nagrade „Dragiša Kašiković“, za oblast publicistike – za knjige i novinske feljtone o istoriji i sadašnjosti naše brojne dijaspore i dva miliona Srba u regionu.

Zoran Nikolić Zozon, urednik i autor rubrike „Humor“ u dnevnom listu „Blic“ ovogodišnji je laureat nagrade za novinarstvo, za izuzetno duhovite i satirične tekstove koji su, pored matičnog lista, objavljeni na Radio Beogradu i u časopisima „Jež“, „Puls“ i „Mocart Sport“.

Nagrada, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, dobitnicima će biti uručena u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7, u četvrtak, 19. juna, sa početkom u 12 časova, na godišnjicu ubistva Dragiše Kašikovića, glavnog urednika lista „Sloboda“ u Čikagu. O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: književnik Aleksandar Čotrić (predsednik), književnik Miodrag Jakšić i istoričar Predrag Ostojić. Priznanje će dobitnicima uručiti direktor „Srpske reči“ Danica Drašković.

Priznanje nosi ime po Dragiši Kašikoviću, jednom od najznačajnijih stvaralaca u dijaspori, satiričaru, piscu, publicisti, slikaru, prevodiocu, novinaru i uredniku. Kašiković je od savremenika nazvan „vitezom srpske političke emigracije“. Rođen je 1932. godine u Hadžićima, pored Sarajeva. Kašiković je kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom. Pokrenuo i književni časopis „Danas“, kao i satirični „Čičak“. Pored ostalih, Kašiković je objavio knjige „Poručnik Kavaja“, „Dupljaci“ (drama) i „Partija te tuži, Partija ti sudi“ (aforizmi). Kašiković je ubijen u Čikagu od pripadnika jugoslovenske Službe državne bezbednosti, u redakciji lista „Sloboda“, glasila Srpske narodne odbrane, koje osnovao Mihailo Pupin 1908. godine.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade „Dragiša Kašiković“ su: akademik Dušan Kovačević, novinar Petar Luković, dramski pisac Biljana Srbljanović, reditelj Goran Marković, književnik kritičar Ljiljana Šop, reditelj Siniša Kovačević, pisac Milena Marković, socilogo kulture prof. dr Ratko Božović, književnik Milovan Vitezović, aforističar Aleksandar Baljak, satiričar Slobodan Simić, dramski pisac Stevan Koprivica, književni kritičar prof. dr Draško Ređep i drugi značajni stvaraoci iz zemlje i inostranstva.

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …