Dvodecenijski spor oko „Makrinog doma“ u Temišvaru

Srbi u Rumuniji već dvadeset godina vode spor o vraćanju kulturno-istorijskog zdanja „Makrin dom“ u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, koje je nezakonito privatizovano. Reč je o Zadužbini Perside Makri-Stojković, koja je 1860. godine testamentom ostavila ovu zgradu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Temišvaru. Rumunska država je 1968. godine nasilno preuzela „Makrin dom“, a preduzeće „Termovest“ je deset godina kasnije nezakonito uključilo nekretninu u svoju imovinu, i to u toku odvijanja parnice. Ovo preduzeće potom, opet nezakonito, prodaje zgradu lokalnom biznismenu Mužea Marčeliniju, koji odmah istu preprodaje trgovinskom društvu „Indus“, sve to u toku parnica koje je Srpska crkva pokrenula.

Ovim povodom, predstavnici Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve Milorad Ilić i Tima Latici razgovarali su sa zamenikom direktora Aleksandrom Vlajkovićem. Oni su predali dokumentaciju o sporu koji se vodi dve decenije i apelovali na državu Srbiju da se založi za rešavanje ovog problema.

„Potrebno je da stanete uz nas da bi se sprečilo odugovlačenje spora po rumunskim sudovima i da se jednom za svagda donese zakonita presuda. Sve manjine i verske zajednice u Temišvaru su povratile svoju imovinu, osim nas“, istakli su predstavnici Eparhije temišvarske SPC.
Oni su objasnili da nije u pitanju samo materijalna vrednost zgrade, već da „Makrin dom“ ima širi istorijski, obrazovni i kulturni značaj za Srbe iz Temišvara.

Zamenik direktora Kancelarije Aleksandar Vlajković obećao je da će se Vlada Srbije založiti kod nadležnih institucija u Rumuniji da se, u ime prijateljskih odnosa dve države, sudski proces ne odugovlači, te da se rešavanje dvodecenijskog spora ubrza.

„Makrin dom“ je dvospratna kuća od 2.200 kvadratnih metara, nalazi se u najužem centru Temišvara, uz zgradu Rumunske nacionalne opere. Interesantan detalj ove zgrade čine dva turska topa koja su zakopana sa glavom na dole, na glavnom ulazu zgrade. „Makrin dom“ izgradio je Toma Naum Makri, bogati temišvarski trgovac, 1812. godine u neoklasičnom stilu. Posle njegove smrti, vlasništvo zgrade pripalo je njegovoj ćerki Persidi, udatoj za Srbina, koja je zdanje poklonila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Temišvar, jedan od pet najznačajnijih gradova Rumunije, tokom vekova važio je za glavni grad istorijskog Banata i centar i stožer srpske duhovnosti u ovom kraju. Procene su da danas u Temišvaru živi oko 10.000 Srba.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …