Festival srpskih pozorišta u Otavi

Izvor: RTS

U glavnom gradu Kanade, Otavi, 7. oktobra je počeo festival srpskih pozorišta – OFSET. Publici će se predstaviti pet srpskih amaterskih pozorišta iz Kanade.

Festival je otvorila predstava Juriš u budućnost, pozorišta iz Otave, po tekstu Miroljuba Nenadovića. Uslediće Tako je moralo biti, Branislava Nušića u režiji Mladena Obradovića , Ču, ja ljubomoran Miodraga Karadzića u režiji Živka Cerovića, Samoubica tekst Nikolaja Erdemana u režiji Aleksandra Lukača i Fizicari po tekstu Fridriha Durenmata u režiji Vojina Vasovića.

Ovaj festival već desetak godina nastoji da okupi pozorišta i predstave sa savremenom tematikom pa se zato uz poneki klasični tekst poput Nušićevog, izvode i dela ovdašnjih pisaca.

Među glumcima ima bravara, profesora, lekara, elektroinžinjera, a sva njihova izvođenja publika prima više nego blagonaklono. Prosto, govori se na srpskom jeziku a priče o našim naravima, snalaženjima i ne snalaženjima u savremenom svetu izazivaju ponekad gorak a ponekad lekovit smeh. Upravo zato je i OFSET festival zdušno podržan i pozitivno komentarisan na veb sajtovima i društvenim mrežama – najviše ga prati publika koja je u ovu zemlju stigla u velikom talasu 90-tih godina.

Domaćin i oranizator ovog festivala je Srpski teatar u Otavi. Iako nevelika po broju predstava, OFSET je jedinstvena manifestacija na severno-američkom kontinentu.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …