Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i drugim članovima delegacije iz Srbije, proslavi Svetog Stefana, slave Republike Srpske.

Obeležavanje Svetog Stefana, u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u tom američkom gradu.

„Republiku Srpsku sam upoznao 2010. godine, kada sam nakon više godina traganja, našao posao inženjera među Srbima u Zvorniku, da bih ih bolje upoznao i da bih unapredio rad svoje humanitarne organizacije na Kosmetu. Tada sam shvatio da ona nije samo entitet kako sam učio u knjigama, već nešto mnogo veće. Ona je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu.“ – rekao je Gujon.
On je istakao da je Republika srpska zbog junaštva i žrtve njenih sinova, već 30 godina ostrvo mira za Srbe ali i za druge narode koji u njoj žive slobodno i ravnopravno.

„Srpska je  mesto u kojem su ljudi, koji su proterani sa svojih ognjišta, mogli da žive normalno“, rekao je Gujon i dodao da je u Zvorniku upoznao i Bošnjake koji su mogli da se vrate. Međutim, kazao je da je, kada je postao direktor Uprave, kada je obilazio srpska mesta u Federaciji BiH imao priliku da vidi da se tamo Srbi bore sa velikim problemima i diskriminacijama, čega nije bilo u Zvorniku.

„Ako jedna Republika postaje utočište za jedan narod, omogućava i pripadnicima drugih naroda da žive u njoj, onda ta Republika zaslužuje da postoji. Ako pokušajem rušenja te Republike, to vodi do nemira, destabilizacije, ona svakako treba da ostane i opstane, treba da živi“, poručio je Gujon i dodao…

„Zato danas iz dalekog Čikaga poručujem…
Srećan ti rođendan draga Republiko Srpska! Srećna slava, Sveti arhiđakon Stefan svim današnjim svečarima.“

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …