Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da se ne sme zaboraviti 1.881 ubijeni Srbin i 220.000 prognanih za vreme „Oluje“, kako se takav zločin nikad ne bi ponovio.


On je na Fejsbuku naveo da je za vreme „Oluje“ bio dečak od devet godina i da zato nema direktnih uspomena iz tog stravičnog perioda.

Gujon je rekao da ono što zna o „Oluji“ saznao tek mnogo kasnije i to uglavnom iz knjiga ali i naveo da knjiga ne može da opiše emocije i traume koje su ljudi doživeli tokom tog progona.

„Otkad sam direktor Uprave razgovarao sam s mnogim predstavnicima krajiških udruženja i uvek se pogrom i ubijanje Srba tokom hrvatske ‘Oluje’ vraća kao tema. Ta trauma je odredila ne samo njihovu sudbinu već i sudbinu njihove dece. Kako god da su se snašli nakon što su sačuvali goli život, Krajišnici i danas pate za svojim rodnim mestima, očevinom i dedovinom. Njihovu tugu i bol sam pročitao na njihovim licima i slušajući njihova kazanja. Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih. Njima dugujemo da budemo složni da se ovakav zločin nikada ne ponovi“, naveo je Gujon.

Izvor: Kosovo online

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …