Gujon prisustvovao obeležavanju Vidovdana u Kruševcu

V.d. direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon prisustvovao je centralnom obeležavanju velikog srpskog praznika Vidovdana u Kruševcu, svečanoj litiji, otkrivanju novog spomenika Svetom Caru Lazaru, kao i svečanoj akademiji povodom 650 godina od osnivanja ovog carskog grada.

„Vidovdan je oduvek imao posebno mesto u mom srcu. To je dan koji sam izabrao za svoju krsnu slavu, dan koji me povezuje sa Srbima na Kosovu i Metohiji, ali i Dan dijaspore, koji objedinjuje sve Srbe gde god da žive. Srećan praznik!“, izjavio je Gujon povodom Vidovdana.

U toku boravka u Kruševcu Gujon se susreo sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Porfirijem, i prisutnim episkopima Srpske pravoslavne crkve Episkopom kruševačkim Davidom, vranjskim Pahomijem, zvorničko-tuzlanskim Fotijem, britansko-skandinavskim Dositejem, timočkim Ilarionom i izabranim mohačkim Damaskinom.

Gujon je razgovarao i sa gradonačelnikom Grada Kruševca Jasminom Palurović i bivšim gradonačelnikom i direktorom BIA Bratislavom Gašićem, dobitnikom Ordena Svetog Simeona Mirotočivog za veliki doprinos SPC i Gradu Kruševcu.

U razgovoru sa Patrijarhom srpskim g. Porfirijem, Gujon je predstavio aktivnosti Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministartsva spoljnih poslova, uz poseban osvrt na postojeću saradnju sa eparhijama SPC širom sveta.

„Bilo mi je veliko zadovoljstvo da razgovaram sa Patrijarhom srpskim g. Porfirijem koji je u Kruševac došao pravo sa Kosova i Metohije! Patrijarh nam je doneo blagoslov sa raspetog Kosmeta što mi veoma znači, posebno sada kada nisam u mogućnosti da odem tamo“, istakao je Arno Gujon nakon susreta sa Patrijarhom srpskim g. Porfirijem.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …