Gujon u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Selakovićem

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je  sa novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom.

Ministar Selaković izrazio je očekivanje da će taj organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova nastaviti da dosledno i prioritetno radi na zaštiti prava i interesa i očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta dijaspore i Srba u regionu.

Prema rečima ministra Selakovića, pružanje pomoći u očuvanju i razvoju duhovne, nacionalne i kulturne samobitnosti srpskog naroda izvan Republike Srbije, pre svega u regionu, jeste posebno važno s obzirom na činjenicu da će uskoro u državama u okruženju biti organizovan popis stanovništva.

Selaković je Gujonu poželeo mnogo sreće i uspeha u radu, istakavši da je uveren da će on, kao osvedočeni borac za bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i borac za istinu o istorijskim događajima u regionu u protekle tri decenije, u tesnoj saradnji sa ministrom spoljnih poslova, Vladom Srbije i predsednikom Republike učiniti značajne pomake u poslovima iz svoje nadležnosti.

Gujon je zahvalio na podršci, istakavši da je zahvalan na prilici da kroz institucije Republike Srbije nastavi da radi za srpski narod, i da će se boriti svim snagama za očuvanje i razvoj duhovnog, nacionalnog i kulturnog položaja srpskog naroda izvan matice, njegovo ekonomsko i kulturno umrežavanje sa Srbijom i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Biti Srbin bilo gde u svetu, a pogotovo na Balkanu, gde su Srbi konstitutivni narod, treba da bude ponos, a niko ne može da se stidi svog porekla. Ja sam ponosan da su moja deca, moje ćerke i Francuskinje, ali i Srpkinje. To treba da bude slučaj svugde – i u Hrvatskoj i u Makedoniji i u svim drugim zemljama“, rekao je Gujon u Jutarnjem programu RTS-a.

Arno Gujon je osnivač nevladinih organizacija „Solidarnost za Kosovo“ i „Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji“. Realizovao je brojne akcije pomoći srpskom narodu na Kosmetu i bio je aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Naveo je da će mu iskustvo koje je stekao kroz rad i osnivanje nevladinih organizacija biti potrebno. Gujon je istakao da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore sa maticom i da se povrati međusobno poverenje.

„Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju i Srbija treba da bude uz njih. Čast mi je što sam imenovan da ja budem ta veza između Srba iz rasejanja i regiona sa maticom Srbijom“, kazao je Gujon.

 

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …