Gujon: Zabrana predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac je strašna i nedopustiva

Zabrana predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac je strašna i nedopustiva, ocenio je danas direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Gujon je naglasio da je Jasenovac srpska reč za holokaust, koja obuhvata ne samo to nego i sva mesta u kojima su u tadašnjoj NDH pobijeni Srbi, Jevreji i Romi.

„Odbijanje posete je strašno i nedoustivo. Svaki put kažu neistinu da nije dobro vreme. Smatram da je bilo koji dan dobar, dobar je i dan akcije “Oluja“, za posetu mestu stradanja srpskog narod“, rekao je on za tv Pink.

„Bio sam u Jasenovcu i znam šta to znači i šta podrazumeva. Jasenovac je srpska reč za Holokaust. To nije samo logor tamo, pod time se podrazumava stradanje svih Srba, Roma i Jevreja u NDH. To su i Prebilovci, i Jadovno, i Hercegovačke jame, Donja Gradina…“, rekao je Gujon i apelovao na građane da obiđu Jasenovac – „sveto mesto stradanja“, jer odatle niko ne ode isti.

„To je mesto gde osećate težinu istorije srpskog naroda na ovim prostorima. Кada sam ja otišao tamo prvi put, posle toga nisam bio isti i imam osećaj da sam bolje razumeo sve o čemu sam čuo“, dodao je.

Rekao je da je iznenađen nekim televizijama, gde posle svega hrvatski istoričari koji umanjuju Jasenovac, dobiju zahvaljivanje i ocenio da bi u BiH bilo nemoguće da se ne prekine program kad bi neko umanjio broj žrtava Srebrenice.

„To je dokaz da je srpsko društvo toleratno, a sloboda medija velika, ako je tako nešto moguće“, rekao je on.

Gujon je nedavno posetio srpsku decu u Mostaru, a sada je poručio kako bi 4.000 Srba koji tamo žive mogli biti faktor pomirenje između većinskih etničkih zajednica.

On je rekao kako Srbija puno radi na osnivanju i podršci dopunskim školama za srpsku decu u više zemalja i da je jako bitno da ta deca što češće gostuju u Srbiji.

„Bitno je da brinemo o statusnim pitanjim srpskog naroda tamo, ali i da deci damo uspomene za ceo život“, rekao je on.

Naveo je da je humanitarna organizacija „Solidarnost za Кosovo“, na čijem je čelu, u renoviranje tri škole uložila ukupno 110.000 evra, te da će uskoro 42 dece iz srpskih enklava na Кosovu biti na moru u Tivtu.

„To je za njih više od odmora, to je sloboda, to želimo da im damo“, rekao je Gujon.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …