Hrvatska: Predstavnik Uprave prisustvovao obeležavanju dana Zajedničkog veća opština Vukovar

Predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, savetnik direktora Uprave za region g. Đorđe Aleksić prisustvovao je obeležavanju dana Zajedničkog veća opština Vukovar.

To je bila odlična prilika za prisećanje na potpisivanja Erdutskog sporazuma 1995. godine kojim je garantovano osnivanje Zajedničkog veća opština Vukovar, perioda mirne reintegracije i školstva u tom periodu, te svim izazovima sa kojima se susretalo kako tada, tako i u današnje vreme.

U prostorijama Srpskog doma u Vukovaru 9. novembra organizovan je okrugli sto pod nazivom „Školstvo u periodu od mirne reintegracije do danas“ na čijoj raspravi su učestvovali profesor Radoslav Durajlija, profesorka Milica Stojanović, profesorka Radojka Šerbić i doktorka filozofskih nauka Vesna Vujić. Ono što su učesnici rasprave zaključili jeste da srpska zajednica ne treba nikada da odustane od svojih stavova koje su imali i u vreme potpisivanja Erdutskog sporazuma. Profesor Durajlija je posebno istakao kako današnji predstavnici srpske zajednice u Republici Hrvatskoj imaju dosta dobre temelje za svoj daljni rad i da ne treba da posustanu, nego da svaki dan još više teže ka ostvarivanju prava koja su im zakonom osigurana.

Program je finansiran sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …