Humanitarna pomoć bez zloupotreba

Ažurirano

Zloupotreba humanitarne pomoći neće biti, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao da je za slanje humanitarne pomoći neophodno da se kontaktiraju diplomatsko – konzularna predstavništva. Carinska procedura je olakšana.

Izvor: Novinska agencija Tanjug
Izvor: Novinska agencija Tanjug

O carinskim procedurama i drugim informacijama koje se tiču uvoza humanitarne pomoći pročitajte na sajtu Uprave carina.

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je eksplicitan kada je rekao da ne sme da bude zloupotreba pomoći.

«Mora da se zna gde ide svaka vrsta pomoći i svaki dinar koji stiže iz zemlje i inostranstva i da ne sme da se desi nijedna zloupotreba.

«Nije naš narod blesav, niti oni spolja, da daju pomoć, a da to bude zloupotrebljeno», rekao je Vučić i dodao da je stigla velika pomoć od pojedinaca i organizacija iz zemlje i sveta i od pojedinih država.

U obraćanju resornim ministrima Kori Udovički, Lazaru Krstiću i Dušanu Vujoviću Vučić je naglasio apelovao na transparentnost u radu.

«Ne sme nijedan dinar negde da bude zloupotrebljen ili da čujem za neka privatna lica da neko u ime vlade tobože uzima nešto. Narodu da položimo račune gde se i šta potrošilo – da se jasno zna gde se novac donosi i gde se troši», rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio svim ljudima u inostranstvu koji žele da pomognu da je se neophodno da se jave našim konzulatima u zemljama u kojima se nalaze.

„Ako želite da pošaljete pomoć iz inostranstva, neophodno je da kontaktirate konzulat Republike Srbije u tim zemljama kako biste dobili neophodne potvrde“, rekao je ministar Dačić.

Humanitarnu pomoć koja dolazi iz inostranstva, treba najaviti preko naših konzularnih predstavništva i da tako u saradnji sa MUP-om, carinom i Ministarstvom finansija nesmetano uđe u zemlju, istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je Uputstvo za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, kako bi isti overili pre puta za RS.

Za postupak prijema humanitarne pomoći postoji jasno propisana carinska procedura i usaglašen postupak kako sa takvom robom treba postupati kako na graničnim prelazima, tako i unutrašnjosti Republike Srbije.

Nakon upita ministra Dačića na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije republička Uprava carina je olakšala prijem humanitarne pomoći

“Potrebno je samo da se napravi kratak spisak, opis robe koja će stići sa specifikacijom. Mi smo dali već nalog svim carinarnicama da postupak sa humanitarnom pomoći smatraju prioritetom. Prema tome, dovoljno je da se transportno sredstvo pojavi i naši će saradnici odmah uzeti u rad i transportno sredstvo će vrlo brzo, bez ikakvih problema, ući u carinsko područje i doći na svoje odredište“, izjavio je pomoćnik direktora Uprave carina, Veselin Milošević.

Preporuka republičke Uprave carina o dostavi humanitarne pomoći.

Ključna informacija je da svi oni koji humanitarnu pomoć šalju u Srbiju, a nemaju preciznu informaciju kome je šalju, treba da je upute na carinsku ispostavu Terminal Beograd.

Na taj način će roba koju su poslali ipak stići do onih kojima je najpotrebnija, jer će se sa Terminala Beograd nakon sprovođenja odgovarajućeg postupka, pomoć prosleđivati ka krajnjem odredištu. Napominjemo da je u carinskoj ispostavi Terminal Beograd obezbeđeno stalno prisustvo (24 sata) predstavnika Crvenog krsta, pripadnika MUP i carinske službe.

Apelujemo na učesnike u carinskom postupku, špeditere, vozače da imaju strpljenja i da ne dozvole da dođe do dezorganizacije i nervoze.

Takođe, pridružujemo se apelima Vlade da donosioci humanitarne pomoći pokušaju da saznaju koja vrsta pomoći je ugroženima najpotrebnija i gde treba da je dostave, kako bi se pomoć dostavljala koordinisano i u kontinuitetu za dobrobit ugroženih građana.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …