Informator za strane investitore

Izvor: Srna

U informator o privrednim potencijalima svih lokalnih samouprava Srbije, koji će izraditi Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, biće uključeni i podaci o potencijalima lokalnih samouprava iz Republike Srpske.

Na sastanku u Beogradu predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, zamjenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom Aleksandra Vlajkovića i savjetnika Milomira Mandića danas je rečeno da je ova jedinstvena baza podataka namijenjena, prije svega, investitorima iz srpske dijaspore, ali i stranim ulagačima.

Stevandić je rekao Srni da je saradnja na ovom projektu u duhu evropskih ideja o besmislenosti podjela i barijera među narodima.

„To bi bio prvi zajednički veliki projekat, koji bi imao zajedničku knjigu – adresar i bio od velike koristi za narode sa obje strane Drine“, naglasio je Stevandić nakon sastanka.

Mandić je naveo da je riječ o prvoj ozbiljnoj bazi podataka sa potencijalima lokalnih samouprava, sa svim benefitima, kako bi dijaspora dobila informaciju o tome gdje može da investira.

„Veliki broj Srba u svetu su ozbiljni investitori, pa zašto im onda njihova matica ne bi ponudila konkretne programe. Ovom projektu će biti priključene i lokalne samouprave iz Srpske, pa ćemo u tom zajedničkom projektu ponuditi potencijale lokalnih samouprava Srpske i Srbije, koji će biti predstavljeni srpskoj dijaspori“, rekao je Mandić.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i da se u narednom periodu pokrene inicijativa za saradnju predstavnika resornih odbora parlamenata Srpske i Srbije i da se sastaju uz posredovanje i logističku podršku Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Mandić je istakao da je riječ o, prije svega, odborima za privredu, kulturu, odbranu, bezbjednost, kontrolu službi bezbjednosti i svim odborima koji su od vitalnog značaja za razvoj Srpske i Srbije.

Učesnici sastanka su se dogovorili i da se u narednom periodu realizuje niz projekata u okviru nedavno u Banjaluci potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Srbije i Republike Srpske.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …