Insbruk u spomen na Dianu

izvor: RTS

Na inicijativu Srpske pravoslavne omladine Insbruka, SPOJ(I), Diana Budisavljević će krajem februara dobiti svoj trg u Insbruku, u austrijskoj pokrajini Tirol. Koliko je za sada poznato trg će se zvati „Budisavljević-Obekser-Plac“ (Budisavljević-Obexer-Platz).

Popis dece u Insbruku

Savet za kulturu grada Insbruka odlučio je da će trg koji se nalazi preko puta finansijske administracije pokrajine Tirol dobiti ime po Diani Budisavljević. Ovo je još jedan način da se oda počast Austrijanki i njenom jedinstvenom podvigu – Diana Obekser Budisavljević je tokom Drugog Svetskog rata iz ustaških logora spasila oko dvanaest hiljada srpske dece.[blockquote_left] O Diani Budisavljević

Diana Budisavljević devojačko Obekser (Inzbruk 15. januar 1891 — Inzbruk, 20. avgust 1978), je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 12.000 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Deca su uglavnom srpska sa Korduna, Kozare i hrvatskih i bosanskih sela. Ova akcija je bila jedna od najtežih i, po broju spasenih, najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu. Ipak, od posledica boravka u logorima, posle spasavanja je umrlo oko 3200 dece.

Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu. On je bio jedan od malobrojnih zagrebačkih Srba pošteđenih ubijanja, proterivanja ili pljačke imovine za vreme NDH. [/blockquote_left]

Za Dianu, na žalost, znaju samo istoričari, preživeli logoraši i retki potomci.

Ova žena nije slavljena kao heroj, nijedna ulica, nijedna škola, ni u Hrvatskoj, ni u Bosni, ne nose njeno ime. Ne pominje se ni u jednom udžbeniku istorije. Nije bilo knjiga niti filmova o njoj, pominje se tek u retkim novinskim tekstovima.

Hrvatski državni arhiv je zahvaljujući unuci Diane Budisavljević uspeo da 2003. godine objavi „Dnevnik Diane Budisavljević“. Knjiga je potresno svedočanstvo o spasavanju dece potkrepljeno dokumentima i fotografijama, spiskovima mališana i fotokopijama dela kartoteke od 12 hiljada dece koju je Diana vodila ne bi li mališanima sačuvala identitet.

Ovo je jedan od načina da se o Dianinom podvigu čuje.

Srpska pravoslavna omladina Insbruka – SPO(J)I je inicijativu pokrenula pre oko dve godine. Velika podrška stigla je od Marka Miloradovića, člana Skupštine grada Insbruka koji se svim srcem zalagao da ova inicijativa bude prihvaćena.

Krajem februara ta odluka će morati da bude potvrđena i u Skupštini grada Insbruka. Procedura je takva da svaka partija u gradskoj skupštini mora jednoglasno da prihvati odluku Saveta za kulturu grada da trg dobije ime po velikoj heroini, Diani Budisavljević.

Niko ne sumnja da će odluka gradskih poslanika Insbruka biti jednoglasna.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …