Ispraćaj Mitropolita Amfilohija u Podgorici

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, sahranjen je Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije uz prisustvo velikog broja crkvenih velikodostojnika, zvaničnika i vernika. Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju, posle koje je održano opelo. Sahrani je prisustvovao Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, delegacija Vlade Srbije:  ministri Nebojša Stefanović i Nenad Popović. kao i član Predsedsedništva BiH Milorad Dodik. Predsednik Aleksandar Vučić je ranije u toku prepodneva posetio Srpsku kuću u Podgorici.

Patrijarh Irinej: Mitropolit Amfilohije bio pokretač svih obnova u Crnoj Gori

Patrijarh srpski Irinej poručio je  da je Mitropolit Amfilohije bio pokretač svih obnova u Crnoj Gori i da će zato i zbog svega što je učinio njegovo ime biti upisano zlatim slovima u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći na odru mitropolita, patrijarh je rekao da je Amfilohije imao snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i da podigne duh i ugled svog srpskog imena, koje je prethodna vlast smanjila na nacionalnu manjinu.

Dodao je da je Mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vere, i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Kako je rekao, „Amfilohije je krčio korov na njivi Gospodnjoj“, obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

Patrijarh je rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vera u narodu.

„Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora“, rekao je patrijarh i dodao da je takva Crna Gora imala snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i podigne duh i ugled svoga imena.

Vladika Joanikije: Današnji skup je veliki sabor Crne Gore, Amfilohijev sabor

Vladika Joanikije, koji je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, nazvao je današnji skup „velikim saborom Crne Gore, Amfilohijevim saborom“. Rekao je da dolazak velikog broja značajnih ličnosti, sveštenstva i monaštva sa svih strana predstavlja veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru.

„Vaš dolazak je nama velika uteha. Kad plačemo, ako zajedno plačemo, lakše nam je“, kaže Joanikije i dodaje da Crna Gora ima i za kime da plače.

Međutim, ističe da će se plač pretvoriti u radost, jer sve što je vezano za ime mitropolita Amfilohija, sve se njegovom ljubavlju pretvara u radost. Kaže da je Amfilohije duboko ponirao u tajne Božje i tajne spasenja, da je bio čovek tihog ćutanja, ali i besednik kao apostol.

„Bog mu je dao, te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, ulepšao lice Crne Gore, okadio svaki kamen, svako dete pomilovao, svakog žalosnoga utešio, gladnog nahranio, beskućnika primio, svakoga uvažio i sve trpio, sve milovao svojom ljubavlju“, naveo je episkop Joanikije.

Beseda Matije Bećkovića

Pesnik Matija Bećković govorio je pred okupljenima.

„Nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina, i tome se svako od nas nadalo. Ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umeti onako kako bi on umeo“, rekao je Bećković.

Ističe da je već video Amfilohijevu ikonu i da su dva sveta Petra Petrovića dve žive stene na kojima je sagrađena crnogorska mitropolija, a da je treća, najtvrđa stena, bio i ostao mitropolit Amfilohije Radović.

Podseća da se Amfilohije rodio u Morači na Božić i da je na krštenju dobio ime Risto.

Kaže da je i Amfilohije pesnik i da je i srpski narod pesnik i najpesmotvorniji narod.

Poručuje da je Crna Gora delo poezije i da je teologija stihologija i dokaz da ateističke poezije nema.

„Kako je napisao Ivo Andrić, pesniku i njegovom delu ni vreme ni ljudi ne mogu ništa. Velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava“, rekao je Bećković.

Dodaje da danas počinje drugi večni život Amfilohija Radovića.

„Kada je hirotonisan na Cetinju, ja sam mu rekao – ako želi biti svet, nema boljeg mesta za takvu priliku“, istakao je Bećković.

Navodi da ga je Gospod pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo. Dodao je da smrt nikome nije pala lakše nego Amfilohiju i da je zato na odru tako blažen i spokojan.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …