Stanje računa floodrelief.gov.rs

Do sada je preko Pay Pal naloga sakupljeno preko 697 000 evra pomoći za ugrožene u poplavama. Ministarstvo finansija ažurira podatke na stranici koja prati operativno stanje zvaničnih računa Vlade Srbije za prikupljanje sredstava za pomoć ugroženima i saniranju štete od poplava. Na računima Vlade Srbije za pomoć blizu 3,39 milijardi dinara.

paypal poplave

Pratite stanje na zvaničnim računima Vlade Srbije na sajtu Ministarstva finansija.

Ministarstvo spoljnih poslova je dozvolilo mogućnost da diplomatsko – konzularna predstavništva Republike Srbije otvore posebne račune za uplatu donacija. Listu računa koje su objavile ambasade možete preuzeti ovde.

Uplatom preko računa diplomatsko – konzularnog predstavništva izbegavaju se troškovi transfera pojedinačnih uplata. Svaka donacija prosleđuje se na račun Vlade Republike Srbije (Ministarstvu finansija), zajedno sa podacima o imenu uplatioca i uplaćenom iznosu. Podatke o brojevima računa u pojedinim zemljama možete preuzeti i na internet prezentacijama ambasada.

paypal-donacije-engl

Nа sednici Vlаde 22. mаjа donetа je Uredbа o osnivаnju Kаncelаrije zа pomoć i obnovu poplаvljenih područjа. Kаncelаrijа će koordinirаti prijem i distribuciju celokupne humаnitаrne i druge pomoći upućene Vlаdi Srbije zа ugrožene u poplаvаmа, odrediti kriterijume i postupke rаspodele pomoći i koordinirаti procenu i plаnove sаnаcije nаstаle štete, sаopšteno je posle sednice Vlаde.

Ministar finansija Krstić je ukazao na to da su procedure značajno pojednostavljene, tako da se ne naplaćuje carina na humanitarnu pomoć kako bi lekovi i hrana stigli na vreme onima kojima su neophodni. Ranije je premijer Aleksandar Vučić istakao da će humanitarna pomoć biti bez zloupotreba. 

Krstić je apelovao na one koji iz inostranstva šalju humanitarnu pomoć da je najave kako bi nadležni organi bili što spremniji za njeno preuzimanje.

Akcija sakupljanja novca proširena je i na društvene mreže kako bi što više ljudi u inostranstvu saznalo da je katastrofa koja nas je zadesila ogromnih svetskih razmera, ponovio je Krstić.

U Srbiji šteta od poplava na infrastrukturi, uključujući energetsku, telekomunikacionu, železničku i putnu, iznosi više od 260 miliona evra, izjavila je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …