Nove Prosvjetine srpske škole širom Austrije

I ove godine raduje se veliki broj naše dece i mladih u Austriji jer ponovo kreću sa radom Prosvjetine škole srpskog jezika u ovoj zemlji, i to krajem septembra. Sa njima se raduje mnogo naših građana, roditelji, bake i deke, cele porodice, jer to znači da njihova deca neće zaboraviti srpski jezik, da će naučiti ćirilicu, da će saznati sve što je važno iz srpske kulture, istorije, geografije i da će tako snažno čuvati svoj identitet, svoje poreklo i tradiciju.

Time Prosvjetine dopunske škole ulaze u desetu godinu rada, koja je u znaku uspeha i napretka, jer osim postojećih, ove godine se ponovo otvaraju nove škole, širom Austrije!

Ove godine Prosvjeta slavi i jubilej, 120 godina od osnivanja, a bečka Prosvjeta se posebno raduje da novim školama i novim akcijama obeleži taj značajan jubilej.

Preko leta, tim Prosvjetinih škola na čelu sa onivačem i rukovodiocem, prof. Srđanom Mijalkovićem vredno je radio na pripremama novih škola, a u saradnji sa našim crkvama i zainteresovanim udruženjima došlo se do gotovo dvocifrenog broja novih škola u Austriji. Pripreme i dalje traju, a škole se očekuju u Gracu, Salcburgu, Velsu, Tulnu, Viner Nojštatu, dve škole u Lincu, četiri u Tirolu (Insbruk, Kufštajn Vorgl i Vatens) i Foralbergu!

Sa radom nastavljaju i dosadašnje škole, pet škola u Beču, po jedna u Ensu, Štajeru, Gmundenu, Braunauu i Lincu. Ništa od ovoga ne bi bilo izvodljivo da Prosvjeta nije imala saradnju i podršku svojih partnera i prijatelja, pre svega Eparhije austrijsko-švajcarske , Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ali i naših udruženja, Srpskog centra, Udruženja Srba u Austriji, Teslom i Vidovdanom iz Linca, Svetim Savom iz Graca, Mostom iz Salcburga, Bosiljkom iz Velsa, SPOJI iz Insbruka i mnogih drugih.

Prosvjeta poziva i druge zainteresovane pojedince i udruženja da joj se obrate i da formiraju škole gde god je to potrebno.

Sa upisom u škole se kreće odmah, a zainteresovani se mogu informisati u našim crkvama, pomenutim udruženjima, ili direktno na office@prosvjeta.at formiranjem svih ovih škola zaokružiće se „Prosvjetina mreža srpskih dopunskih škola u Austriji“ i time ojačati decenijska borba Prosvjete za bolji status naše zajednice i priznavanje srpskog jezika u Austriji.

Izvor: RTS

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …