Obeležavanje Preobraženja Srba u Rumuniji

Izvor: Savez Srba u Rumuniji

Svake godine o Preobraženju, Savez Srba u Rumuniji dodeljuje književno priznanje – Veliku Bazjašku povelju. Ovogodišnji dobitnik Velike Bazjaške povelje, jednog od najznačajnih književnih priznanja dijaspore, je pesnikinja Zlata Kocić.

Ovogodišnje, dvadesetsedmo po redu, izdanje manifestacije, svedeno je na svega jedan dan. Organizatori su predvideli obraćanje pesnika iz Srbije, Nemačke, Austrije, Francuske, Crne Gore, Republike Srpske i Rumunije a sve to putem elektronske komunikacione platforme Zoom.

Na sam dan Preobraženja,  19.avgusta 2020, u manastiru  Bazjaš, zadužbini Svetog Save, biće održana liturgija i rezanje slavskog kolača, nakon čega će u  Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u 13.00 časova biti održana Preobraženjska književna akademija u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Vladike Lukijana, gospodina Vladana Tadića, Generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru, predsednika Saveza Srba u Rumuniji, Ognjana Krstića i nekoliko pesnika iz Rumunije. Na ovaj način Srbi u Rumuniji ne prekidaju jednu od svojih najznačajnijih manifestija i daju svoj doprinos očuvanju srpskog nacionalnog bića, vere, duhovnosti, kulture i srpskog jezika.

Priznanje Saveza Srba u Rumuniji će pesnikinji Zlati Kocić biti uručeno u Beogradu u Udruženju književnika Srbije, kada prilike budu dozvolile usled aktuelne situacije u vezi sa pandemijom.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …