Obeležen Dan Republike Srpske u Čikagu

U srpskom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Čikagu, u subotu 11. januara 2020. godine, obeležen je Dan Republike Srpske i proslavljena Slava Svetog arhiđakona Stefana.

FOTO: banija.rs

Organizator događaja je Udruženje Srba iz Republike Srpske iz Čikaga, u čije je ime pozdravio prisutne zvanice domaćin Željko Živak, potpredsednik Udruženja koje već dve decenije okuplja srpsku iseljeničku zajednicu u ovom delu Amerike.

Konzul Republike Srbije u Čikagu, Milan Varadinović, podsetio je na težinu istorijskih okolnosti koje su dovele do formiranja Republike Srpske, podvukao vrednost mira i izrazio nadu da se takvi sukobi više nikada neće ponoviti.

O značaju i simbolici svetkovanja Svetog arhiđakona Stefana, govorio je starešina hrama Hristovog vaskrsenja, Darko Spasojević.

– Ono što verni narod gradi na ljubavi, slozi i na žrtvi ne može niko da ugasi i da zaustavi. Na tim temeljima stvorena je Republika Srpska, istakao je otac Darko.

Sa skupa u Čikagu poslata je i poruka podrške borbi vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na očuvanju naših svetinja.

U subotu je u Čikagu održan pomen poginulima u otadžbinskom ratu i svim poginulim Srbima u ratovima devedesetih godina prošlog veka.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …