Obеlеžеna 108. godišnjica Kumanovskе bitkе

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić u prisustvu vojnog izaslanika i predstavnika Ambasade Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji,  predvodio je državnu ceremoniju  povodom obeležavanja 108. godišnjice Kumanovske bitke.

Vence su položili, narodni poslanik u Sobranju Severne Makedonije Ivan Stojiljković, predstavnici srpskih političkih stranaka u RSM i predstavnici udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije iz Srbije i Severne Makedonije. Odata je počast i venci su položeni stradalima na Spomenik pobede srpske vojske na brdu Zebrnjak kod Kumanova (Republika Severna Makedonija), u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Ambasade Republike Srbije u Skoplju.

Najznačajnija bitka Prvog balkanskog rata odigrala se u kumanovskoj dolini 23. i 24. oktobra 1912. godine. Srpska vojska pobedila je tada nadmoćnije turske trupe i posle više od pet vekova donela slobodu starim srednjovekovnim srpskim oblastima.

Spomenik kumanovskim junacima prvobitno visok preko 48 metara, rad istaknutog srpskog arhitekte Momira Korunovića, podignut je 1937. godine da bi svega pet godina kasnije bio većim delom uništen od strane bugarskih okupacionih trupa.

U kripti spomenika položeni su posmrtni ostaci više stotina srpskih junaka stradalih u Kumanovskoj bici.

Manifestacija je održana u organizaciji Srpske zajednice u Makedoniji u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom Skoplje, u okviru projekta koji je podržan od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Video snimak ceremonije možete pogledati OVDE.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …