Održana sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Severne Makedonije za nacionalne manjine

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kopredsedavao je danas sednici Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine sa Severnom Makedonijom.

 

 

Sednica, koja je održana prvi put nakon 17 godina, bila je posvećena razmatranju položaja srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i makedonske nacionalne manjine u Srbiji, kao i načinima za njihovo unapređenje.

Državni sekretar ocenio je da je današnji susret istorijski, istakavši da su vlasti dve države iskreno opredeljene da se nacionalnim zajednicama omogući adekvatno funkcionisanje izvan matične zemlje.

Predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i makedonske nacionalne manjine u Srbiji upoznali su članove dve delegacije sa modelima njihovog organizovanja, izazovima sa kojima se susreću i načinima za njihovo prevazilaženje.

Predstavnik makedonske manjine pohvalio je saradnju sa svim nivoima vlasti u Srbiji, naglašavajući da ona često prevazilazi pozitivno-pravne propise i obaveze koje Srbija, u skladu sa tim, ima prema Makedoncima koji žive u Srbiji.

 

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …